avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa auto 2008
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa auto 2008

Buna seara. Am platit taxa auto pentru un autoturism achizitionat din Germania in data de 12.02,2008. Se mai poate recupera aceasta taxa?
Cel mai recent răspuns: Mihail_POPA , utilizator 08:19, 13 Martie 2014
Da, se poate recupera după câştigarea în instanţa de judecată dar va trebui să achitaţi taxa de mediu.

Un articol din legea 9/2012 îi obligă pe cei care cumpără o maşină înscrisă în România după 01.01.2007 fără plata taxei de mediu să achite taxa auto 2012.

Restituirea taxei auto este posibilă doar pentru situaţiile în care taxa plătită era neconformă cu normele Uniunii Europene, anume până în 15 martie 2013. Cei care au plătit timbrul de mediu după acel moment nu îşi pot primi banii înapoi în baza acestei decizii, deoarece respectiva taxă respectă regulile Uniunii Europene, nemaifiind discriminatorie faţă de o categorie de automobile, cum era formula precedentă. Totodată, noua taxă nu schimbă în niciun fel modalitatea de plată a timbrului de mediu actual, acesta fiind în continuare în vigoare şi plătibil pentru fiecare automobil care nu a fost achitată taxa auto/timbrul de mediu, aplicabil la prima transcriere a titlului de proprietate după data de 15 martie 2013.
În cazul cetăţenilor care vor avea o decizie juridică favorabilă recuperării taxei auto de la stat, cu plăţile începând din anul curent, aceştia îşi vor recupera banii integral abia în 2019, indiferent de cuantumul taxei. În momentul în care va începe procedura de recuperare a taxei auto şi cetăţeanul va primi prima tranşă, vehiculul său va fi încadrat în categoria celor care trebuie să achite timbrul de mediu, ceea ce ar putea deveni un impediment la revânzare, noul client al acestuia fiind cel care va trebui să achite respectiva taxă.

Guvernul României a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a stabilit modalitatea de restituire a taxei auto. Cetăţenii care au câştigat procesul cu statul îşi vor primi banii înapoi în cinci ani, în transe anuale de 20%, actualizate cu inflaţia şi incluzând dobânzile până la plata integrală.
Guvernul României a anunţat modalitatea de restituire a taxei auto în cazul contestării acesteia la tribunal, anunţă Mediafax. În baza Ordonanţei de Urgenţă emise de Guvern, cei care contestă în instanţă taxa auto 2012, declarată neconformă cu Articolul 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, îşi vor primi banii înapoi în cinci ani calendaristici, prin plata a 20% din cuantumul total pe an, cu tot cu dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi reglarea sumei la nivelul inflaţiei. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Timbrul de mediu este înlocuitorul taxei auto 2012 şi îşi propune să elimine criteriile discriminatorii ale formulelor anterioare. Acesta se aplică atât vehiculelor înmatriculate în România, cât şi vehiculelor importate din alte state care vor fi înmatriculate în România. Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată şi doar pentru vehiculele care nu sunt scutite de la plata acestuia. Mai precis, vehiculele pentru care s-a plătit taxa de poluare/taxa auto/taxa de primă înmatriculare/taxa de mediu, cu condiţia ca aceasta să nu fi fost recuperată. Pentru a fi sigur că un autovehicul nu are taxa de poluare recuperată şi pentru a finaliza procedura de transcriere a acestuia, vânzătorul trebuie să-i furnizeze clientului un certificat de la administraţia financiară de care aparţine acesta.

Pentru a putea plăti timbrul de mediu 2013, un cetăţean trebuie să obţină de la ANAF o decizie de plată a timbrului de mediu, care poate fi obţinută doar cu cartea de indentitate şi actele complete ale vehiculului. În cazul în care vehiculul nu are o carte de identitate, posesorul său trebuie să obţină una de la RAR.

Calculator timbru de mediu : [ link extern ]
[Pentru calcul taxă timbru mediu se intră la adresa de mai sus !
Trebuie să completezi :
1) Capacitatea cilindrică;
2) Norma de poluare;
3) Vechimea autovehiculului;
4) Tipul combustibilului;
5) Apeşi pe butonul "Calculează taxă" pentru aflarea sumei.]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto 2010. primim toti banii sau doar in rate? adicxu adicxu Buna ziua.Am platit taxa in 2009 si 2010.Am dat in judecata in 2012 ,si abia in 5 noiembrie 2013 am primit de la Curtea de apel.Ulterior a mai trebui sa merg ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)
Recuperarea taxa auto 2012 Mario70 Mario70 Pentru a-mi putea recupera taxa auto platita pe data de 20 ianuarie 2012,am recurs la a da in judecata statul.Eu am platit in perioada respectiva taxa auto cu ... (vezi toată discuția)