avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recuperarea taxa auto 2012
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recuperarea taxa auto 2012

Pentru a-mi putea recupera taxa auto platita pe data de 20 ianuarie 2012,am recurs la a da in judecata statul.Eu am platit in perioada respectiva taxa auto cu suma de 847 lei,caci am un WV Golf 4 de 1,6 din anul 2001.As dori sa stiu pentru continuarea procesului :
-cit trebuie sa platesc pentru taxa de timbru ,daca am platit taxa auto 847 lei.
-cit este onorariu pentru un avocat ,caci am inteles ca este 10% din suma platita ca taxa auto.
-cum se va restitui dobinda pe banii dati la taxa auto: din momentul cind s-a platit taxa auto sau pentru cele 45 de zile dupa hotarirea judecatoreasca.
-cit poate sa tina un proces pentru taxa auto.
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 08:26, 13 Martie 2014
RASPUNSURI :

I) CAT TREBUIE SA PLATESC PENTRU TAXA TIMBRULUI DE MEDIU 2014 ?

Timbrul de mediu este înlocuitorul taxei auto 2012 şi îşi propune să elimine criteriile discriminatorii ale formulelor anterioare. Acesta se aplică atât vehiculelor înmatriculate în România, cât şi vehiculelor importate din alte state care vor fi înmatriculate în România. Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată şi doar pentru vehiculele care nu sunt scutite de la plata acestuia. Mai precis, vehiculele pentru care s-a plătit taxa de poluare/taxa auto/taxa de primă înmatriculare/taxa de mediu, cu condiţia ca aceasta să nu fi fost recuperată. Pentru a fi sigur că un autovehicul nu are taxa de poluare recuperată şi pentru a finaliza procedura de transcriere a acestuia, vânzătorul trebuie să-i furnizeze clientului un certificat de la administraţia financiară de care aparţine acesta.

Pentru a putea plăti timbrul de mediu 2013, un cetăţean trebuie să obţină de la ANAF o decizie de plată a timbrului de mediu, care poate fi obţinută doar cu cartea de indentitate şi actele complete ale vehiculului. În cazul în care vehiculul nu are o carte de identitate, posesorul său trebuie să obţină una de la RAR.

Calculator timbru de mediu : [ link extern ]
{Pentru calcul taxă timbru mediu se intra la adresa de mai sus !
Trebuie sa completezi :
1) Capacitatea cilindrica [am pus 1600 cmc];
2) Norma de poluare [am pus Euro 1];
3) Vechimea autovehiculului [am pus 13ani-14 ani inclusiv];
4) Tipul combustibilului [am pus Benzina];
5) Apesi pe butonul "Calculeaza taxa" pentru aflarea sumei.
[s-a afisat suma de 669 € (3025 lei*)1€ = 4.5223 lei]}

II) CAT ESTE ONORARIUL PENTRU AVOCAT ?

Depinde de mai multi factori, de cum te intelegi, probabil 10 % sau alt procent din TAXA MEDIU + etc. ...

III) CUM SE VA RESTITUI DOBANDA PE BANII DATI LA TAXA AUTO ... ?

Guvernul României a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a stabilit modalitatea de restituire a taxei auto. Cetăţenii care au câştigat procesul cu statul îşi vor primi banii înapoi în cinci ani, în transe anuale de 20%, actualizate cu inflaţia şi incluzând dobânzile până la plata integrală.
Guvernul României a anunţat modalitatea de restituire a taxei auto în cazul contestării acesteia la tribunal, anunţă Mediafax. În baza Ordonanţei de Urgenţă emise de Guvern, cei care contestă în instanţă taxa auto 2012, declarată neconformă cu Articolul 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, îşi vor primi banii înapoi în cinci ani calendaristici, prin plata a 20% din cuantumul total pe an, cu tot cu dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi reglarea sumei la nivelul inflaţiei. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
Restituirea taxei auto este posibilă doar pentru situaţiile în care taxa plătită era neconformă cu normele Uniunii Europene, anume până în 15 martie 2013. Cei care au plătit timbrul de mediu după acel moment nu îşi pot primi banii înapoi în baza acestei decizii, deoarece respectiva taxă respectă regulile Uniunii Europene, nemaifiind discriminatorie faţă de o categorie de automobile, cum era formula precedentă. Totodată, noua taxă nu schimbă în niciun fel modalitatea de plată a timbrului de mediu actual, acesta fiind în continuare în vigoare şi plătibil pentru fiecare automobil care nu a fost achitată taxa auto/timbrul de mediu, aplicabil la prima transcriere a titlului de proprietate după data de 15 martie 2013.
În cazul cetăţenilor care vor avea o decizie juridică favorabilă recuperării taxei auto de la stat, cu plăţile începând din anul curent, aceştia îşi vor recupera banii integral abia în 2019, indiferent de cuantumul taxei. În momentul în care va începe procedura de recuperare a taxei auto şi cetăţeanul va primi prima tranşă, vehiculul său va fi încadrat în categoria celor care trebuie să achite timbrul de mediu, ceea ce ar putea deveni un impediment la revânzare, noul client al acestuia fiind cel care va trebui să achite respectiva taxă.

TAXA AUTO 2012 SE APLICÃ ªI VEHICULELOR ÎNMATRICULATE ÎNAINTE de 01.01.2007 !
(Un articol din legea 9/2012 îi obligă pe cei care cumpără o maşină înscrisă în România după 01.01.2007 fără plata taxei de mediu să achite taxa auto 2012.)

IV) CAT POATE SA TINA UN PROCES PENTRU TAXA AUTO ?

Depinde de cum se initiaza demersurile, de motivarea cererii catre instanta si de termenul acordat pentru judecare.

Succes !
Mai exact : taxa de timbru judiciar va fi de 85 lei. Parerea mea este ca nu se merita sa mergeti inainte pt ca veti primi suma de 847 de lei esalonat timp de 5 ani iar cand veti vinde masina oricum se va scade din valoarea ei valoarea noului timbru de mediu.

De onorariu avocat cred ca nici nu mai poate fi vorba. Cu cat sa platiti un avocat la o recuperare de 847 lei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto 2008 bogdan1485 bogdan1485 Buna seara. Am platit taxa auto pentru un autoturism achizitionat din Germania in data de 12.02,2008. Se mai poate recupera aceasta taxa? (vezi toată discuția)
Taxa auto 2010. primim toti banii sau doar in rate? adicxu adicxu Buna ziua.Am platit taxa in 2009 si 2010.Am dat in judecata in 2012 ,si abia in 5 noiembrie 2013 am primit de la Curtea de apel.Ulterior a mai trebui sa merg ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)