avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog un sfat!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog un sfat!

buna ziua! am pe scara blocului, o familie de persoane cu handicap, respectiv sindrom down.
una dintre ele, o femeie de 56 ani a fost pensionata dupa 19 ani de munca, pe caz de boala si mai are si pensia de handicap.
intre timp, aceasta a fost angajata ca femeie de serviciu, in perioada 2011-2012, cu carte de munca.
la inceputul acestui an, i-a venit hartie acasa ca trebuie sa restituie pensia pt cei 19 ani de munca, incasata in perioada 2011-2012 cat timp a lucrat si cu contract de munca.
intrebarea este: in aceasta situatie, trebuie restituita pensia pt anii munciti sau pensia de handicap?
ma ajutati cumva cu un sfat? logic ar fi sa trebuiasca sa restituie pensia de handicap, ca are certificat de handicap pe care scrie inapt de munca.
cred ca de pensia pt anii ei de vechime, nu trebuia sa se atinga nimeni, nu?

ma ajutati cu legea?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:14, 14 Martie 2014
Incadrarea intr-un grad de handicap nu are nici o legatura cu faptul ca este pensionara. Drepturile persoanelor cu handicap sunt grevate de orice retinere.In perioada cat a lucrat cu contract de munca si era si pensionara ar fi trebuit fie sa cumuleze veniturile din pensie si salariu si sa plateasca impozit, fie sa renunte la pensie, Nici nu se pune problema de a renunta la indemnizatia de handicap( legea 448/206) stipuleaza acest lucru. Sa nu uitam ca persoanele incadrate intr-un grad de handicap nu sunt inlaturate de pe piata muncii , ci doar nimeni nu doreste sa le angajeze in ciuda legilor care obliga acest lucru.
MULTUMESC. pe certificatul ei de handicap scrie INAPT DE MUNCA. deci trebuie sa restituie pensia sociala de vechime pt cele 12 luni lucrate in perioada 2011-2012?
Poate ca este de fapt o pensionare pe caz de boala , care este altceva decat incadrarea in grad de handicap. Pe acel certificat nu poate sa scrie inapt de munca. Poate sa fie doar un grad , respectiv mediu, grav sau accentuat
aceasta femeie are 2 venituri 1. pensia sa de munca unde a fost pensionata anticipat si 2. ajutorul pt handicap.
venitul numarul 3 a fost din contractul de munca 2011-2012.
stiu ca nu ar fi trebuit sa incheie contract de munca fiind pensionata anticipat. acum, ea trebuie sa restituie la valoarea pensiei sociale sau la valoarea indemnizatiei de handicapat? adica pe care din venit TREBUIE SA-L RESTITUIE pt perioada 2011-2012?
adica pe care din venit TREBUIE SA-L RESTITUIE pt perioada 2011-2012?


Scrie f clar pe hartia pe care a primit-o ce trebuie sa restituie, cat si in ce baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare dupa pensie de invaliditate valentinaanghel valentinaanghel Buna ziua, O persoana care a avut pensie de invaliditate grad accentuat se poate angaja dupa trecerea de la pensia de invaliditate la pensia de limita de ... (vezi toată discuția)
Grad de invaliditate 3 -> co suplimentar? Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am angajat un domn cu grad de invaliditate 3, cu drept de lucru 4 ore/zi. Trebuie sa ii acord minim 3 zile de concediu de odihna in plus, ca ... (vezi toată discuția)