avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda neprezentare CI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda neprezentare CI

Buna ziua,

In cursul zilei de astazi, am fost la un targ in Calarasi, unde am parcat laolalta cu muuulte alte masini, pe partea dreapta a drumului, la vre-o 20m mai in spate de semnul "Stationarea interzisa". Nu am lipsit mai mult de 5 minute de la masina si cand m-am intors am fost acostata de un agent de la rutiera sa ii arat documentele. M-am conformat, am scos permisul, dar nu aveam buletinul. A gasit de cuviinta sa-mi intocmeasca un Proces verbal de contraventie cf. Legii 61/1991, Art. 2, pct.31. Ulterior, mi-a mai intocmit un PV de circulatie, probabil pentru parcare neregulamentara. La un moment dat, am fost jignita de catre agent si spiritele s-au incins, ulterior ajungand cu totii la sectie. La sectie... ca la sectie. Desi initial am vrut sa depun o plangere pentru abuz in serviciu si jignire, am renuntat la gandul ca mai mult ma duc drumurile Bucuresti - Calarasi. Acum totusi, nu sunt deloc multumita de cum au evoluat lucrurile si vreau cateva pareri inainte de a demara vre-o procedura...

-E normal sa fiu amendata cf. L61/1991, art.2, pct. 31 ("31) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu" ) desi eu prezentat agentului Permisul de conducere? Nu a fost vorba de rea-vointa sau refuz din moment ce i-am prezentat un alt document valabil, nu?

- Am sorti de izbanda daca ma aventurez cu plangerea impotriva agentului? Mentionez ca situatia a degenerat in momentul in care mi-a solicitat documente pe care nu avea dreptul sa le solicite si mi-a spus ca sunt surda cand l-am rugat inca o data sa se prezinte...

-Daca contest amenda de circulatie (probabil parcare neregulamentara) cu poze in care se vede clar ca semnalizarea este defectuoasa si neconforma, am sanse de reusita?

Cu multumiri,
Alina
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:29, 25 Martie 2014
Daca ati prezentat permisul de conducere nu inseamna ca ati refuzat sa va legitimati.

Agentul de politie trebuia sa verifice datele in RNAP si apoi sa intocmeasca proces verbal de contraventie ptr lipsa documentelor de identitate, a cartii de identitate.

Cu toate ca poate fi considerat un abuz acest lucru deoarece pe permis apare fotografia conducatorului auto, CNP-ul iar pe certificatul de inmatriculare apare adresa de domiciliu, daca conducatorul auto este si proprietarul vehiculului.

Amenda trebuia data in conformitate cu prevederile OUG195 si nu ale Legii 61 ptr refuz de legitimare deoarece v-ati legitimat cu permisul de conducere si certificatul de inmatriculare.

Depuneti plangere impotriva procesului verbal in termen de 15 zile de la comunicare, cel ptr care ati primit amenda in conf. cu L61 iar impotriva procesului verbal de contraventie ptr stationare in loc interzis in termen de 15 zile de cand il veti primi.

Puteti depune si o sesizare la IPJ Calarasi daca considerati ca agentul de politie s-a comportat abuziv si nu a avut un comportament corespunzator, v-a facut surda, v-a jugnit, etc.
De ce sa nu faceti reclamati comportamentul acestuia? Ar fi bine sa fi avut si martori.
Puteti solicita judecarea in lipsa dar la prima infatisare ar fi bine sa va prezentati si sa va sustineti plangerea.

HG1391 - regulam. aplicare OUG 195

Art. 184. – (1) În situatia în care conducatorul de autovehicul sau tramvai, oprit în trafic pentru încalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa îl conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea în evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci când nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.
(2) În cazul în care conducatorul auto are asupra sa numai permisul de conducere, agentul constatator trebuie sa verifice în evidenta daca domiciliul sau, dupa caz resedinta, înscris în document corespunde cu cel din Registrul national de evidenta a persoanelor
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.
(4) Procedura prevazuta la alin. (2) – (3) se aplica si atunci când domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori sediul proprietarului mentionat în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare nu corespunde cu datele existente în evidenta vehiculelor.

Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
18. nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2).

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă; 1 pct. amenda = 85 lei

Art.35. - (2) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.


situatia a degenerat in momentul in care mi-a solicitat documente pe care nu avea dreptul sa le solicite


Care sunt documentele care v-au fost cerute si considerati ca nu avea dreptul sa vi le solicite?
Permisul nu e act de identitate, iar amenda cf legii 61 e mai mica ( daca nu v-a dat maxim ) decat sa fi luat 6 pct amenda pt lipsa documentelor cf art 101/OUG 195/2002.
Contestati daca dvs considerati ca nu ati incalcat regulile privind stationarea pe acel sector de drum.
Unde e abuzul in serviciu ? Pt jigniri nu aveti probe.
gi-jane2 a scris:

Pt jigniri nu aveti probe.


ulterior ajungand cu totii la sectie


Putem trage concluzia ca exista martori.

Nu cunoastem ce a scris agentul in procesul verbal de contraventie, daca este vorba numai despre stationare interzisa sau si despre neprezentarea actelor.

In primul caz, daca luam in considerare ca in zona era organizat un targ in ziua de duminica putem presupune ca in astfel de ocazii se fac derogari de la regulile privind stationarea/parcarea.

In al doilea caz, daca a fost sanctionata si aceasta fapta atunci inseamna ca a fost sanctionata de 2 ori ptr aceeasi fapta, lucru interzis. Ramane de vazut ce contine procesul verbal si daca a fost trecut vreun martor asistent.

Parerea mea este ca poate fi depusa cu sanse de reusita plangere impotriva proceselor verbale de contraventie daca vor fi depuse si foto de la fata locului, in mod sigur locul era plin de masini parcate unele peste altele fiind zi de targ duminical.

Se poate solicita schimbarea amenzii in avertisment avand in vedere pericolul minim al faptei.

Probabil agentul din Calarasi a vazut masina cu numar de B, conducatoare auto probabil 20-25 maxim 26 de ani:sticktongue: , masina cool, hai sa ne aratam mushchii calarasheni :training: la bucureshtence! ;)
singurul act care atesta identitatea unei persoane este cartea de identitate sau buletinul de identitate. Orice persoana este obligata sa aibe asupra sa actul de identitate. Permisul de conducere, cu toate ca contine fotografia persoanei, nu este act de identitate. Daca ar fi, am putea vota cu permisul de conducere.
ing. Ioan Ciobanu
Este adevarat ca nu este act de identitate dar conducatorul auto poate fi identificat cu nume, prenume, adresa, CNP in conditiile in care este proprietarul vehiculului si prezinta certificatul de inmatriculare iar daca are permis de tip vechi in care este inscrisa si adresa atunci nu vad de ce nu poate fi intocmit un proces verbal in conditiile in care are toate datele de identificare.


art.184-hg1391
(3) Agentul constatator este obligat sa înscrie, în procesul-verbal de constatare a contraventiei, domiciliul sau, dupa caz, resedinta contravenientului din actul de identitate, iar în situatia în care acesta nu are documentul asupra sa, domiciliul sau resedinta va fi consemnata numai dupa verificarea efectuata în Registrul national de evidenta a persoanelor.


Doar daca acesta este recalcitrant, il ameninta pe politist sau il jigneste atunci acesta poate fi dus la sectie, identificat, amprentat si apoi amendat ptr. deranjarea ordinii publice,proferarea de injurii la adresa politistilor sau refuzul legitimarii.

Alte discuții în legătură

Proces verbal de dispunere a ridicarii unui autovehicul stationat neregulamentar tgm tgm Buna ziua, As dori sa ma interesez ce sanse de castig am, daca contest procesul verbal de ridicarea masinii pt stationare neregulamentara? Mentionez, ca ... (vezi toată discuția)
Neprezentare proces verbal si refuzul platii amenzii la agentul constatator bam1988 bam1988 Buna ziua, Vin si eu cu o problema, deoarece doresc sa iau decizia corecta. Ieri, 10 Sept 2013, ora 19:35 am parcat neregulamentar in Cluj-Napoca, pe o ... (vezi toată discuția)
Ce pedepse se dau daca nu am actele masinii la mine?  Buna,daca sunt oprit de politie si prezint doar asigurarea masini RCA,permisul,buletinul,si masina este in regula din toate punctele de vedere,doar ca nu am in ... (vezi toată discuția)