avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme in partaj - valori duble la evaluarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme in partaj - valori duble la evaluarea imobilului si a manoperei pentru imbunatatiri

Buna ziua! Sunt in partaj cu fostul sot pt un imobil bun propriu .In actiune el pretindea ca a fost demolat respectivul imobil si ca s-a construit altul in timpul casatoriei.Expertiza a aratat ca a mintit si ca nu a fost demolat ci renovat imobilul.Ca valoare de circulatie expertul zice ca ar valora 2.1 miliartde lei vechi ceea ce nu corespunde cu realitatea,Evaluarea facandu-se dupa D256/84 au iesit niste sume fantastice.De ex. un gard cu plasa sarma si stalpi de vie pt care reclamantul cere 700 lei expertul il evalueaza la 21.000 lei!!!! imobilul e la tara cam departe de oras si nu se poate vinde cu mai mult de jumatate din pretul calculat de expert. Intrebarea mea ar fi: pot sa cer instantei sa-i atribuie fostului sot imobilul (chiar daca e pe numele meu in cota de 1/1) si sa-mi dea el sulta? Probabil ca va castiga in instanta un drept de creanta pt imbunatatirile aduse imobilului. Propun sa cumpere el imobilul si sa-mi dea c/v lui, minus creanta ce o va stabili instanta?
Nota: am facut obiectiuni la expertiza (ambele parti),urmeaza sa vedem daca se aproba o alta.
Cel mai recent răspuns: Bucsa Cornel , Alte profesii 10:24, 18 Aprilie 2014
Din relatarile dvs., reiese ca sotul a influentat expertul in " umflarea" valorii imobilului. Unul din doi va trebui sa primesca sulta stabilita de instanta, adica 1/2 din valoarea imobilului.
Aceasta " umflare" ma face sa cred ca sotul vrea sa renunte la imobil si sa-i platiti dvs. sulta. Calculul si l-a facut mai ramane sa fiti de acord dvs. Aveti doua variante:
- una ar fi cea propusa de d-l expert, adica o contraexpertiza care v-ar mai costa niste bani;
-a doua (si cred ca este lucrarea de control pentru sot), sa renuntati la imobil fiind in imposibilitate financiara si sa pretindeti dvs. sulta. Sa-l vedeti atunci pe domnul sot daca va accepta expertiza pe care el a dirijat-o . Ma indoiesc!
Oricum, ideea de mediere este exclusa din moment ce a preferat sa joace murdar.
In aceste conditii, in mod sigur instanta va va declara proprietari comuni cu cota parte1/2 si nu va ramane decat sa puneti in vanzare imobilul si sa impartiti banii obtinuti.
De ce nu propuneti scoaterea la vanzare a constructiei si impartirea procentuala a banilor. xx% el, 100-xx% dumneavoastra. E cel mai simplu si o puteti face la mediator.
Buna.Nu e vorba de un bun comun.,casa e bun propriu dar el vrea s-o transforme in bun comun (cica a demolat-o si a facut alta) A avut martori mincinosi care au confirmat ca a demolat-o dar expertul a vazut (dupa grosimea peretilor) ca nu a fost demolata.Normal ar avea drept de creanta fiidca a efectuat manopera la renovarea casei dar el ar vrea toata casa.Din aceasta cauza vrea dublarea valorilor in speranta ca va obtine 50% ,eu sa nu am bani pt sulta si sa-i ofer casa care in realitate valoreaza cat sulta. Eu sa raman fara nimic .Asta e manevra lui murdara.
:spam:
aneta10, este interzis prin Regulament sa deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect. Raspunsurile care urmeaza le-ati primit in topicul dublat in Expertize judiciare si extrajudiciare.
Va rugam sa nu mai procedati asa.


MihaiTeris:

Bună ziua,
Există un cadrul legal cum bine amintiți mai sus referitor la obiecțiuni aduse raportului de expertiză și după caz solicitări referitoare la completare, refacere ori înlocuirea expertului, precum și numirea unui expert parte extrajudiciar.
Ori eu găsesc de cuviință ca neclaritățile și nemulțumirile să le discutați în cadrul procedurii în care sunteți angrenată, o altă discuție este lipsită de efect.



APET_R:

E corect sa cereti suplimetarea raportului de expertiza, raspunsuri la obiectiunile pe care le faceti temeinic justificate.
Puteti cere refacerea expertizei, numirea altor experti si obtinerea acceptului de numirea unui expert consilier parte, care sa urmareasca desfasurarea lucrarilor si intocmirea raportului de expertiza corect si impartial.
Toate aceste probleme trebuie sa le lamuriti in cadrul procesului pe rol.
Daca aveti dovada certa pentru ce afirmati (mita) procedati in consecinta.
E normal ca expertiza cu trei experti sa coste mai mult, lucreaza trei nu unul.


gigipopa:

pentru MihaiTeris
Mentionati: " .... numirea unui expert parte extrajudiciar.... "
Expertul parte propus de catre partile in proces, va fi acceptat de catre instanta de judecata numai daca este expert tehnic judiciar, din aceeasi specializare cu expertul desemnat de catre instanta sa efectueze expertiza tehnica judiciara, conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judicara si extrajudicara, art.18 al.(2).



Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
Admin, administrator
Cred ca aveti in acest caz....mai multe solutii.
1.La prima sedinta care urmeaza sa cereti o contra expertiza,insistind ca instanta sa numeasca expert.(desigur asta implica niste costuri suplimentare.
2.Aduceti in instanta ideia ca sintetzi in imposibilitate sai platitzi sotului sumele pretinse.
Cerind o hotarire judecatoreasca de inpartire in cote ce se vor stabili de instanta de despagubire pentru dv.din partea sotului renuntind la imobil.
Asta in cazul ca se tine cont de expertiza sotului,lasati totul asa si insistati cota parte din veloarea imobilului,dar sa cereti sa se tina cont si de faptul ca de fapt sinteti propietar al imobilului si ca il detineti din nainte de casatorie.
3.INTREBARE? Expertul trebuie prin lege la evaluarea unui imobil sa prezinte instantei pretul de vinzare al unor imobile din zona,similare cu al dv.imobile care sau vindut sau care sint pe diferite sit-euri,sau presa date la vinzare.Doar asa poate stabil si prezenta un pret instantei.
va doresc succes.

Alte discuții în legătură

Partaj. contraexpertiza AlinaNegrut AlinaNegrut As dori daca cineva poate sa ma ajute cu cateva informatii. Sunt in proces de partaj cu fostul sot, si s-a realizat expertiza cu care nu sunt de acord, este o ... (vezi toată discuția)
Obiectii si observatii raport de expertiza simo.dia simo.dia Buna ziua. Am depus in termen, obiectii si observatii la raportul de expertiza. Am solicitat ca sulta care-mi revine sa fie calculata tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Intrebare: e necesara prezenta partilor la expertiza? sex sex Buna ziua Ma numesc Dragus Daniel din Galati. Am pe rol un proces de partaj si a fost doamna cu expertiza la imobil. Inca nu stiu rezultatul dar desi s-a ... (vezi toată discuția)