avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Nu sunt in relatii bune cu mama mea deoarece am divortat de sotie si vreau sa imi petrec viata cu o alta femeie..Am din casatorie o fetita. Nu am nici un bun in comun cu fosta sotie . Tot ce am este al tatalui meu (decedat) si al mamei mele. Cat din averea parintilor mei mi se cuvine mie ? Poate mama mea sa dea altcuiva toata averea familiei din care provin?Multumesc!
Dvs va revine o cota de 3/8, iar mamei 5/8.
Mama nu poate transmite întregul imobil singura, fiind nevoie și de acordul dvs.
Însă, cei 5/8 ii poate vinde/dona, oricui dorește.
Puteti dezbate succesiunea dupa tata, veti mosteni 3/4 din ce a avut tata, deci 3/8 din intreaga avere. Cu partea ei, mama face de doreste ca inca e vie. Nu e obligata sa v-o lase mostenire.
Daca nu dezbateti succesiunea dupa tata, mama nu are cum sa instraineze ce ii apartine pt ca nu are o cota determinata, insa poate lasa un testament, prin el sa lase averea ei altuiva, nepoatei de ex. Puteti ataca testamentul si recupera jumatate din tot ce a lasat.

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Trebuie sa realizati dezbaterea succesorala dupa tatal dvs.

In termen de 1 an , termen ce curge de la deces, trebuia sa va fi exprimat dreptul de optiune succesorala .(prin declaratie notariala, ori prin acte de acceptare tacita,implicita a mostenitorii, de unde rezulta vointa de a succede).

Cota de 1/ 2 din bunul comun va fi transmisa in urmatoarea modalitate:

Mama dvs . are o cota de 1/ 4 din 1/ 2 anume 1/ 8.(avand , totodata, cota de 1/2 proprie ).

Dumneavoastra aveti o cota de 3/ 4 din 1/ 2, anume cota de 3/ 8.

Mama dumneavoastra are o cota de 5/ 8 , raportat la intregul bun.

Dezbaterea succesorala, precum si imparteala, pot fi transate la notar ,prin acord.(mama dumneavoastra va poate despagubi, printr-o sulta).

In cazul in care apar neintelegeri,acestea sunt transate de catre instanta de judecata.

Bunul poate fi instrainat, prin acordul comostenitorilor , iar pretul impartit, conform cotelor-parti detinute, din dreptul de proprietate.

Week-end placut!

av.Stoica Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune nedezbatuta, consecinte crissa1 crissa1 Daca tata detine o casa din prima casatorie, mama mea decedand ,iar eu nu am deschis o succesiune in privinta mostenirii, tatal meu s-a racasatorit . Daca ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar dupa parinti decedati ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa deschid o succesiune dupa ambii parinti decedati la interval de 13 ani,am un singur frate si un apartament de impartit as dori sa stiu ce procent ... (vezi toată discuția)
Succesiune michel58 michel58 Buna ziua! In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)