avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Plangere CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Plangere CEDO

Prin sentinta tribunalului s-a admis recalcularea pensiei conform adeverintelor depuse la dosar pentru sporuri cu caracter permanent ( plata zile festive sarbaturi legale). Recursul casei de pensie a fost admis de catre curtea de apel modificand in totalitate actiunea reclamantului. Daca poate cineva sa ma indrume pentru o plangere la CEDO, deoarece am inteles ca alta cale de atac nu am.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 21:48, 17 Martie 2014
Stimată doamnă,

Nu se pot da îndrumări concrete într-o cauză necunoscută.

Ceea ce trebuie să aveți în vedere este faptul că, în primul rând, CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european, ci o instanță ce judecă exclusiv încălcările drepturilor și libertăților protejate de Convenția Europeană.

În ceea ce privește domeniul pensiilor, pornind de la premisa că Instanța din Strasbourg nu este instanță de recurs, acest domeniu este deosebit de stufos și nu poate fi descris în principiu, ci numai de la caz la caz.

CEDO recunoaște pensia ca un drept patrimonial. Dar, în aceeași măsură, pentru CEDO contează și cât de mult este conturat dreptul cerut în sistemul intern. De asemeni, în acordarea pensiilor și a altor drepturi, Statul are o mare putere de decizie, numită în jurisprudența Curții drept ,,marjă de apreciere,,.

Ca exemplu, în Cauza beian contra României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat atât încălcarea dreptului de proprietate - Art. 1 Protocol Adițional 1 coroborat cu discriminarea, Art. 14, cât și a Art. 6.1 sub aspectul incertitudinii jurisprudențiale.

Dar, în alte situații, vorbind de precedente precum Cauzele conexate Ana Maria Frimu, Judita Vilma Timar, Edita Tanko, Marta Molnar și Lucia Gheţu împotriva României, s-a constatat că anumite reforme ale sistemului intern de pensii nu încalcă dreptul de proprietate al aplicanților.

Prin urmare, un sfaturi utile nu se pot da în astfel de cauze, deoarece condiiile de admisibilitate țin foarte mult de ce s-a întâmplat efectiv în speța dvs.

Cu stimă.

Aveti dreptate, astept redactarea hotararii de la curtea de apel, apoi ma voi adresa la CEDO impotriva Statului Roman pentru nerespectarea drepturilor la calculul pensiei pe principiul contributivitatii deoarece din sumele pentru sporuri cu caracter permanent s-au retinut contributii pentru pensie inainte de anul 2001 care nu au fost mentionate in carnetul de munca, dar am depus la casa de pensii adeverinte conform legii 260/2010.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
elenadintroia, utilizator
Stimat forumist,

Nu ați înțeles prea mult din ce v-am răspuns.

Repet, deci: CEDO nu este o instanță de recurs la nivel eropean. Din contră, CEDO judecă exclusiv încălcări ale drepturilor și libertăților protejate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de Protocoalele sale Adiționale.

Prin urmare, nu pe nerespectarea drepturilor la calculul pensiei ar trebui dvs să vă fondați argumentele. Dreptul la calculul bazat pe anumite principii nu se regăsește ca atare în sfera protecției oferite de Convenție.

Va trebui, deci, să identificați violări ale drepturilor protejate strict de Convenție, iar în acest sens v-am furnizat anumite exemple după care puteți ține seama.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce cai de atac am impotriva unei decizii pronuntate de curtea de apel? catalinoctavian catalinoctavian Buna seara , Am o decizie nefavorabila, irevocabila de la cutea de apel. In acest caz ce cai de atac mai am? (vezi toată discuția)
Ar fi admisibila urmatoarea speta la cedo FRD FRD Am terminat de curindun litigiu de muncain care mi-au fost incalacate drepturile atit de instant de fond cit si cea de recurs. Am sa va expun in rindurile de ... (vezi toată discuția)
Cedo geo-vem geo-vem O proba ce nu intruneste cerintele legii si este luata in considerare de catre instanta fara a o verifica, cu efecte asupra rezultatului unui proces sau ... (vezi toată discuția)