avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Criterii acordare grad handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Criterii acordare grad handicap

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt criteriile, s-au unde se gasesc, cu privire la acordarea gradului de handicap (grav,accentuat,mediu), sau daca exista vreun nomenclator al afectinilor/bolilor legate de gradele de handicap.
Mai exact in urma cu 8 luni s-a emis un certificat cu grad de handicap ACCENTUAT, pt malformatia congenitala Cheilognatopalatoschizis bilateral(desi in Referatul medical a fost scris "deficit functional GRAV).
Din discutiile avute cu parinti aflati in aceiasi situatie (din diferite orase)am aflat ca lor li s-a emis cretificatele cu grad GRAV pt aceiasi malformatie congenitala.
Pe ce criterii se acorda GRAV pt cheilognatopalatoschizis bilateral,iar in cazul meu s-a acordat ACCENTUAT?

Cel mai recent răspuns: aasgm , utilizator 17:57, 20 Martie 2014
Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013 modifica primul capitol "Functiile mentale" din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap si a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 mai.

Potrivit ordinului, criteriile pentru acordarea diferitele grade de handicap sunt urmatoarele:
- handicap usor - o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70), cu scor GAFS (o cuantificare a modului in care simptomele tulburarii psihice afecteaza nivelul global de functionare al pacientului) cuprins intre 61 - 80. Cel afectat prezinta capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara, fara ca aceasta sa fie determinata de carente educative, dificultati de invatare si gandire deficitara si se poate antrena in activitati simple si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin.

- handicap mediu - pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55, scor GAFS 51 - 60, sa isi insuseasca cu dificultate operatiile elementare, dar sa poata invata sa scrie si sa citeasca cuvinte scurte, sa aiba deprinderi elementare de autoservire si sa se adapteze la activitati simple de rutina si sa aiba capacitati de autoprotectie suficiente, putand fi integrat in comunitate si sa desfasoare activitati lucrative in conditii protejate.

- handicapul accentuat - presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40), cu scor GAFS 31 - 50. In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.

- handicap grav - intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), scor GAFS 21 - 30 grav, fara asistent personal, scor GAFS 1 - 20 grav, cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pt raspunsul acordat dar ceea ce ati recomandat se refera la "Functille mentale" dupa cum scrie si in primul rand, in cazul in care vorbim de un handicap al altor functii, nu ne putem rapora la functiile mentale....
Intre timp am gasit, sunt explicate in ordinul 762/2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile copilului cu handicap gradul 1 mirela 20 mirela 20 Buna ziua, Azi am iesit din spital dupa ce in urma cu o saptamana unul din gemenii de 5 ani a fost depistat cu diabet zaharat tip 1. Am tot vazut pe net ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap carleta carleta Buna ziua, Tatal meu este diagnosticat cu dementa Alzheimer forma severa,am fost la DGASPC Bacau cu scrisoare de la comisie in care este specificat ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind drepturile copilului cu grad de handicap usor Comanescu1976 Comanescu1976 Am un baiat care are o usoara intarziere de limbaj. are 2 ani si vorbeste ca un copil de 1,7 luni. Lucru validat si de medic. Mi s-a dat pe langa diagnosticul ... (vezi toată discuția)