avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturile copilului cu handicap gradul 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturile copilului cu handicap gradul 1

Buna ziua,
Azi am iesit din spital dupa ce in urma cu o saptamana unul din gemenii de 5 ani a fost depistat cu diabet zaharat tip 1.

Am tot vazut pe net ca in urma obtineri certificatului de handicap gr1 pt. copil, alocatia acestuia se va majora 100% apoi eu a-s putea sa devin asistent maternal lund salariu minim pe economie (nu stiu care e momentan acesta?) plus legitimati de transport eu cat si copilul ...mai e si altele ? In a doua varianta (am inceles ca sunt 2 variante ori una ori alta) alocatia majorata 100% plus indemnizatie insotitor 69 lei si bugetul de 91 cu legitimatiile ...mai sunt si altele la aceasta varianta? Doresc sa fiu bine informata inainte de a face demersurile pentru a sti exact pt. ce optez ... caci cum stim la noi ...doamnele de la primarie in loc sa ne ajute ne trimit la plimbare sau ne informeaza gresit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 30 Iulie 2013
Mai intai mergeti la medicul de familie si aratati ca medicii au incadrat copilul dvs cu diabet zaharat. Medicul de fam.va face o trimitere catre comisia de expertiza medicala.iar cei de la comisie va vor spune de e acte aveti nevoie sa le duceti lor.

Partea cea rea este ca eu inca nu stiu in ce grad de handicap se incadreaza diabetul zaharat. S-ar putea sa se incadreze sau sa nu se incadreze. Ramane de vazut ce spun cei din comisie.

Apoi daca se incadreaza intr-un grad de handicap, (gradele sunt: usor,mediu,accentuat,grav)
In functie de gradul de handicap,atunci va puteti face calcul daca veti putea sa deveniti asistent maternal. Din cate stiu,doar la gradul grav se ofera asistent maternal !

Succes!
Aveti dreptate insa medicul din spital mi-a zis azi la externare ca se incadreaza in gradul 1 (grav)
Daca medicul v-a spus asa,atunci mergeti la D.G.A.S.P.C. la comisia de evaluare a pers.cu handicap,si cereti-le sa va dea o lista cu toate actele necesare ptr.incadrarea in handicap.
Trebuie sa va faceti dosarul......mai multe va spun ei,cei de la comisie.
Criteriile pentru acordarea diferitele grade de handicap sunt urmatoarele:
- handicap usor - o intarziere mintala usoara (nivel QI 50 - 55 pana la 70), cu scor GAFS (o cuantificare a modului in care simptomele tulburarii psihice afecteaza nivelul global de functionare al pacientului) cuprins intre 61 - 80. Cel afectat prezinta capacitate de comunicare orala si scrisa, dar manifesta o intarziere de doi - trei ani in evolutia scolara, fara ca aceasta sa fie determinata de carente educative, dificultati de invatare si gandire deficitara si se poate antrena in activitati simple si poate desfasura activitati lucrative daca beneficiaza de servicii de sprijin.
- handicap mediu - pacientul ar trebui sa aiba o intarziere mintala usoara, asociata cu o alta deficienta fizica, senzoriala, epilepsie si/sau tulburari comportamentale (care necesita tratament si monitorizare de specialitate), nivel QI 35 - 40 pana la 50 - 55, scor GAFS 51 - 60, sa isi insuseasca cu dificultate operatiile elementare, dar sa poata invata sa scrie si sa citeasca cuvinte scurte, sa aiba deprinderi elementare de autoservire si sa se adapteze la activitati simple de rutina si sa aiba capacitati de autoprotectie suficiente, putand fi integrat in comunitate si sa desfasoare activitati lucrative in conditii protejate.
- handicapul accentuat - presupune intarzierea mintala accentuata (nivel QI 20 - 25 pana la 35- 40), cu scor GAFS 31 - 50. In acest caz, adaptarea la situatii noi nu se realizeaza conform varstei cronologice, persoana are un ritm de dezvoltare lent, curba de perfectionare este plafonata, avand loc blocaje psihice, este capabila sa efectueze sarcini simple sub supraveghere, are nevoie de servicii de sprijin si se poate adapta la viata de familie, comunitate.
- handicap grav - intarzierea mintala profunda (nivel QI sub 20 - 25), scor GAFS 21 - 30 grav, fara asistent personal, scor GAFS 1 - 20 grav, cu asistent personal, minima dezvoltare senzitivo-motorie, pacientul reactionand la comenzi simple indelung executate, avand nevoie de asistenta permanenta si fiind incapabili de autoconductie si autocontrol.

În scopul obţinerii certificatului menţionat anterior, părintele (sau reprezentantul legal) trebuie să întocmească un dosar care să cuprinda obligatoriu:
- copie certificat de naştere copil;
- copie buletin/carte de identitate copil (unde este cazul);
- copie buletin/carte de identitate ambii părinţi (unde este cazul);
- copie sentinţă civilă de divorţ, încredinţare a copilului minor (unde este cazul);
- copie hotărăre tutelă;- copie dispozuiţie curatelă (unde este cazul);
- copie certificat de deces părinte (unde este cazul);
- anchetă socială de la primăria de domiciliu;
- originalele certificatelor medicale eliberate de medicul specialist din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploieşti;
- fişă medicală sintetică eliberata de medicul de familie;
- copie după alte acte medicale (ieşiri din spital, carnet de consultaţii);
- adeverinţă elev;
- caracterizare şcolară.

La depunerea dosarului pentru încadrarea în grad de handicap se va completa o cerere-tip şi se va încheia un contract cu familia (parintele/părinţii, reprezentantul legal al copilului) în care se vor menţiona condiţiile în care se vor oferi serviciile şi responsabilităţile specifice părţilor (parinte/părinţi, reprezentant legal şi managerul de caz).
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criterii acordare grad handicap aasgm aasgm Buna ziua, As dori sa stiu care sunt criteriile, s-au unde se gasesc, cu privire la acordarea gradului de handicap (grav,accentuat,mediu), sau daca exista ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind drepturile copilului cu grad de handicap usor Comanescu1976 Comanescu1976 Am un baiat care are o usoara intarziere de limbaj. are 2 ani si vorbeste ca un copil de 1,7 luni. Lucru validat si de medic. Mi s-a dat pe langa diagnosticul ... (vezi toată discuția)
Handicap grav ginnyy ginnyy Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutire de impozit pe veniturile din salarii şi indemnizaţii de natură salarială (l ... (vezi toată discuția)