avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine suportã analizele medicale, angajatorul sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine suportã analizele medicale, angajatorul sau angajatul?

lucrez de vreo trei zile la o carmangerie patronul mi-a zis că eu trebuie să suport analizele medicale,este normal?dar amenzile în caz de nereguli ,de exemplu marfă expirată dar fără etichetă(patronul zice să rup eticheta de la salam că acesta mai este bun două trei zile)că nu știe nimeni iar în casa de marcat sunt lipsă vreo 20 milioane,acesta împreună cu asociatul ia marfa și nu o plătesc .Ce să fac?Mulțumesc de ajutor!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 17 Martie 2014
1. Codul Muncii prevede :
art.175 (4) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.

2. HG nr. 355/2007 modificata de Hg 37/2008, privind supravegherea sanatatii lucratorilor, prevede:
ART. 6 - Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

ART. 7 - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.


ART. 8 - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, promovarea sănătăţii la locul de muncă.

3. Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca prevede:
Art.7 alin. (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători. (in caz contrar, amenda este de la 3500 la 7000 lei).

4. Amenzile luate pentru nereguli le plateste angajatorul care se poate indrepta apoi impotriva salariatului vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele. C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata analize medicale georgianaflorina georgianaflorina Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca angajatul are obligatia ca la angajare sau la intocmirea unui nou contract in cadrul aceleiasi unitati are obligatia de a ... (vezi toată discuția)
Examen medical danyel4269 danyel4269 buna seara,daca sant la prima angajare cine plateste examenul medical,eu sau angajatorul.va multumesc (vezi toată discuția)
Sunt nou angajat! salecse salecse De cateva zile sunt angajat la o firma. Dar abia astazi am fost programat sa-mi fac fisa medicala! Acum am o nedumerire!? Seful direct mi-a zis ca trebuie sa, ... (vezi toată discuția)