avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala

Buna ziua!
Am depus o plangere penala impotriva unui medic.
Nu am primit inca nici un raspuns la acea plangere, insa am primit o adresa, o informare precum ca ancheta este inca in desfasurare, ea ajungand in stadiul cand se impune efectuarea unei expertize medico-legale in conformitate cu art. 173, alin. 4 din N.C.P.P., in care imi spune ca am dreptul sa numesc eu un expert medico-legal si sa le trimit raspuns in termen de 3 zile numele acestuia si obiectivele solicitate pentru a fi cuprinse in continutul ordonantei de efectuare a unei expertize medico-legale.
Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu niste informatii:
- daca nu voi numi eu ecest expert medico-legal vor pune unul din oficiu?
- ce obiective trebuie sa solicit? referitoare la stadiul bolii inainte de administrarea acelui tratament si cauzele/efectele lui dupa administrare? obiective referitoare la zilele de spitalizare post adimnistrarii respectivului tratament?
- daca numesc eu un expert medico-legal, acesta trebuie sa faca parte din medicina legala? la solicitarea din partea mea va trebui sa-l platesc?
Va multumesc foarte mult si va rog daca puteti sa-mi raspundeti. Orice informatie imi este de folos.
Cu respect!

Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
jetli, utilizator
Cel mai recent răspuns: jetli , utilizator 11:11, 18 Martie 2014
1.nu. dvs aveti acest drept, ati solicitat probabil asta, daca nu veniti cu expert nu il plateste statul.
2.nu vi se poate raspunsde decat daca se studiaza cazul in speta.
3. daca procurorul dispune expertiza medico-legala, teoretic o plateste statul...practic daca nu au fonduri nu se face decat daca o platiti dvs.
Art. 173 - Numirea expertului
(4) Partile si subiectii procesuali principali au dreptul sa solicite ca la efectuarea expertizei sa participe un expert recomandat de acestea. In cazul in care expertiza este dispusa de instanta, procurorul poate solicita ca un expert recomandat de acesta sa participe la efectuarea expertizei.
Eu adresa am primit-o din partea Inspectoratului de politie
efectuarea unei expertize medico-legale in conformitate cu art. 137, alin. 4 din N.C.P.P.


iata ce prevede NCPP
CAPITOLUL III
Identificarea persoanelor şi a obiectelor
Art. 137
Pluralitatea de identificări
(1) În cazul în care mai multe persoane sunt chemate să identifice aceeaşi persoană sau acelaşi obiect, organele judiciare competente iau măsuri prin care să fie evitată comunicarea între cei care au făcut identificarea şi cei care urmează să o efectueze.
(2) Dacă aceeaşi persoană urmează să participe la mai multe proceduri de identificare a unor persoane sau a unor obiecte, organele judiciare competente iau măsuri ca persoana supusă identificării să fie situată între persoane diferite de cele ce au participat la procedurile anterioare, respectiv obiectul supus identificării să fie plasat printre obiecte diferite de cele utilizate anterior.



Probabil autoritatea responsabila in solutionarea plangerii promovate de dv a dispus efectuarea de expertiza medicala in temeiul NCPP art 177



PARTEA GENERALA

TITLUL IV: Probele, mijloacele de proba si procedeele probatorii

CAPITOLUL VII: Expertiza

Art. 177: Procedura efectuarii expertizei
(1)Organul de urmarire penala sau instanta de judecata, cand dispune efectuarea unei expertize, fixeaza un termen la care sunt chemate partile, subiectii procesuali principali, precum si expertul, daca acesta a fost desemnat.
(2)La termenul fixat se aduce la cunostinta procurorului, a partilor, a subiectilor procesuali principali si a expertului obiectul expertizei si intrebarile la care expertul trebuie sa raspunda si li se pune in vedere ca au dreptul sa faca observatii cu privire la aceste intrebari si ca pot cere modificarea sau completarea lor. De asemenea, dupa caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmeaza sa le analizeze.
(3)Expertul este instiintat cu privire la faptul ca are obligatia de a analiza obiectul expertizei, de a indica cu exactitate orice observatie sau constatare si de a expune o opinie impartiala cu privire la faptele sau imprejurarile evaluate, in conformitate cu regulile stiintei si expertizei profesionale.
(4)Partile si subiectii procesuali principali sunt incunostintati ca au dreptul sa ceara numirea cate unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care sa participe la efectuarea expertizei.
(5)Dupa examinarea obiectiilor si cererilor facute de parti, de subiectii procesuali principali si expert, organul de urmarire penala sau instanta de judecata pune in vedere expertului termenul in care urmeaza a fi efectuata expertiza, incunostintandu-l totodata daca la efectuarea acesteia urmeaza sa participe partile sau subiectii procesuali principali.
(6)Atunci cand expertiza urmeaza sa fie efectuata de o institutie medico-legala, de un laborator de expertiza criminalistica sau de orice institut de specialitate, sunt aplicabile dispozitiile art. 173 alin. (3), nefiind necesara prezenta expertului in fata organului judiciar.

Daca dv ati promovat plangerea in care ati inteles sa sustineti anumite aspecte medicale,acestea trebuiesc confirmate de catre expert medico legal,pe care aveti dv dreptul sa il numiti,totodata sa conveniti si obiectivele expertizei,ale caror costuri intra in responsabilitatea dv
Acum am inteles!
Eu am dreptul sa numesc un expert medico-legal, dar daca nu il numesc eu, ancheta nu va continua?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate cere expertiza medicala? ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua .Ce persoana poate cere expertiza medicala ?De exemplu dosarul penal se afla la politie ptr.cercetari.In aceasta faza se poate cere expertiza ... (vezi toată discuția)
Expertiza in noul cod de procedura penala aprobat prin legea nr. 135/ 2010, in vigoare incepand cu data de 01.02.2014 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE CAPITOLUL VII Expertiza ART. 172 Dispunerea efectuării expertizei (1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau ... (vezi toată discuția)
Expertiza Simosimona20 Simosimona20 La efectuarea expertizei unui accident auto in care victima a decedat nu trebuie sa fie anuntat martorul principal sau unul din copii,nu am fost anuntati nici ... (vezi toată discuția)