avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua , Ieri am fost sa imi depun actele pentru indemnizatie copil pana la 1 an , am efectuat cele 42 zile concediu postnatal urmand sa intru in indemnizatie copil pana la 1 an . Doamna de la Primarie mi-a spus ca sunt obligata sa ma intorc la serviciu cu o luna de zile inainte iar sotul meu este obligat sa intre el o luna in concediu crestere copil . Intrebarea mea este : conform noi legi nu doar mamele care stau 2 ani acasa sunt obligate sa se intoarca mai repede doar in anul al doilea ?
Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: Iacobdana , utilizator 10:44, 19 Martie 2014
1. Indiferent pentru ce varianta de concediu crestere copil (CCC) ati optat (pana la varsta de 1 an sau 2 ani), daca tatal copilului indeplineste conditiile si nu intra cel putin o luna in CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. Nu stiu cine v-a spus ca se aplica numai la varianta de CCC pana la 2 ani dar nu este adevarat.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

4. - Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- De stimulentul de insertie veti beneficia dupa ce implineste copilul 1 an.
Multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din concediu crestere copil pana la 1 an Laurraa Laurraa Buna ziua! Speta este uramatoarea: Copil nascut la 19.08.2012, tatal (are venituri) nu solicita concediu paternal. Mama vrea sa se intoarca la servici in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si obligatia tatalui de a intra o luna in ccc. miara miara Buna ziua. Doresc sa stiu daca stimulentul de insertie pentru revenirea mai devreme din concediul de crestere a copilului se acorda si in cazul in care optez ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)