avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculare pensie

Buna ziua stimati domni!

As dori sa apelez la bunavointa dumneavoastra pentru a ma ajuta sa fac o simulare in ceea ce priveste o pensie pentru o persoana.

In primul rand as dori sa va rog sa-mi comunicati care sunt informatiile complete de care aveti nevoie pentru realizarea acestui fapt.

Cateva informatii preliminare ar fi urmatoarele:
- persoana respectiva este cadru didactic.
- este femeie.
- varsta de 59 de ani si 2 luni.
- are 39 de ani vechime.
- tot timpul a fost titular pe post.

Va multumesc pentru bunavointa !

O zi placuta !
Cel mai recent răspuns: AYAN26 , utilizator 01:08, 3 Octombrie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
La implinirea varstei de 60 de ani contractul de munca va inceta de drept, conform art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul Muncii, pentru indeplinirea conditiilor standard de pensionare la limita de varsta, adica varsta de 60 de ani si stagiul de cotizare minim de 15 ani.
Stagiul complet de cotizare prevazut de lege este de 30 de ani in acest caz.

Pensia anticipata (fara penalizare) poate fi solicitata in orice moment de acum inainte, pentru ca indeplineste conditiile de acordare.

Legea nr.263/2010:

ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
... (4) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

ART. 64
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.



Codul muncii:

ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
...
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
Va multumesc pentru raspuns...

Ar mai fi o mica problema, dupa cum urmeaza:
Este vorba despre mama mea care tocmai a fost, in cursul zilei de ieri, la Casa de pensii si a solicitat o calculare a pensiei astfel incat sa-si dea seama daca ar fi mai avantajos sa solicite iesirea la pensie sau sa ramana incadrata in continuare, beneficiind de salariu.
Problema este ca a fost intampinata cu o atitudine conform careia nu pierde nimeni timpul sa-i faca ei un calcul al pensiei cu care ar iesi in acel moment ci sa se hotarasca, ori vrea pensie anticipata caz in care vine cu dosarul la ei, ori ramane incadrata in continuare.

Astfel ca as vrea sa va intreb: exista vreun paragraf de lege, cumva, care sa permita unei persoane aflata in situatia mamei mele sa beneficieze de privilegiul (ca asa am tras concluzia ca s-ar numi serviciul de simulare oferit de cei de la Casa de pensie) de a primi o calculare a pensiei doar in scop informativ, sa zic asa, din partea domnilor de la Casa de pensii sau care sa-i oblige sa ofere acest serviciu, daca le este solicitat ?

Daca nu, atunci aceasta calculare o poate efectua si altcineva decat cei de la Casa de pensii (poate un avocat, ma rog, nu stiu...) ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
CrissMGC, utilizator
Ar fi urmatoarea varianta:
Depune-ti dosarul pentru pensie anticipata.
Continuati sa lucrati cel putin pana la primirea deciziei.
Pensia intra in plata doar dupa ce depuneti incetarea CIM.
La primirea deciziei va puteti hotarati:
-Daca va convine pensia,duceti incetarea CIM pentru a putea intra in plata pensia.
-Daca nu va convine,cereti anularea deciziei conform legii 263/2010:

ART. 106

(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Carp Mircea, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Continuare cim pana la comunicarea deciziei de pensionare ContSters229751 ContSters229751 5)Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensionare Onutza05 Onutza05 As dori sa stiu dc sunt angajata iar in luna aprilie indeplinesc conditia de iesire la pensie intrucat implinesc varsta corespunzatoare, insa imi lipseste 1 ... (vezi toată discuția)
Incetare cim cf.art.56 alin 1 lit c econo econo Buna ziua, Un angajat primeste decizia de pensionare limita de varsta, anunta unitatea de primirea deciziei dar refuza sa isi prezinte la unitate decizia ... (vezi toată discuția)