avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare PFA

Buna ziua, am o nelamurire referitoare la un PFA pe care il deschid acum in domeniu constructiilor (cean 4332). Nu stiu cum e mai bine, in sistem real sau la norma?
Cum trebuie sa fac ca sa nu mai platesc si la pensii,fiind incepator nu stiu cum ma voi descurca.:(
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 19:13, 23 Martie 2014
Impozitarea pe norma de venit inseamna ca indiferent cat incasati anual veti plati impozitul si contributiile sociale raportate la o valoare stabilita anual de catre cei de la finante la nivelul judetului dumneavoastra (pentru codul caen pe care sunteti autorizat). Nu veti putea sa deduceti alte cheltuieli facute in cadrul activitatii. De exemplu 16.800 lei e norma de venit in 2014, intr-un judet, pentru codul caen 4332
Daca optati sa fiti impozitat pe sistem real, veti tine contabilitatea in partida simpla, veti completa tot registrul jurnal de incasari si plati si va veti putea deduce din incasari cheltuielile pe care le aveti pe activitate asa cum e trecut in art. 48 din codul fiscal.
Interesati-va in judetul dumneavoastra cat e norma de venit si, daca estimati ca veti obtine incasari anuale peste aceasta, atunci e convenabil sa optati sa fiti impozitat pe norma de venit. Diferenta intre aceasta norma si cat ati obtine in realitate trebuie sa va acopere tot ce cheltuiti la pfa.
Pentru ca nu mai aveti in alta parte un contract de munca valabil, veti plati si contributie la pensie.
Multumesc, in Neamt norma este de 10000 (cred ca RON). La norma din suma asta trebuie sa platesc 16% impozit la stat, apoi 5,5% la sanatate iar la pensie 31,3% deci in total 52.8% ?
Deci tot impozit depaseste 1000 EURO pe an Nu stiu daca am zis bine?
La pensie voi plati oricum, chiar daca sunt la norma sau la real? Multumesc!
Normele de venit stabilite de cei de la finante sunt numai in lei.
Sigur nu ati zis bine caci daca aplicati procentele da cam 117 euroi impozit pe tot anul la niste incasari anuale cam de 222 euroi (valoarea normei de venit). Si daca scoateti mai mult de acea norma de venit platiti tot acelasi 117 euroi, nimic mai mult.
Ramane sa vedeti daca afacerea pe care doriti s-o incepeti chiar poate sa va aduca incasari anuale mai mari decat acea norma de venit. Altfel optati pentru cealalta varianta de impozitare.
Buna seara, iar deranjej cu o intrebare: in sistem real care este suma peste care nu trebuie sa trec pentru a nu plati si la pensie? Macar acum la inceput sa vad cum ma descurc.
Multumesc!
In primul an de activitate platiti obligatoriu contributie la pensie.
In anul urmator vi se poate aplica urmatoarea precizare din normele de aplicare a art. 296^22 cod fiscal:
"Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor."
Plafonul minim in 2014 este 804 lei lunar.

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa Giani41 Giani41 Buna seara...doresc sa deschid pfa...comert ...(sincer cu noul sistem fiscal nu cred ca merita dar......) sunt multe intrebari la care nu am raspuns...una ar ... (vezi toată discuția)
Pfa la inceput de drum - ce trebuie stiut? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, pentru un PFA - cu un CUI tocmai scos din cutoarele Registrului Comertului, ce pasi ulteriori trebuie parcursi? Intrebarea vizeaza ... (vezi toată discuția)