avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului

Buna ziua,

Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia totala a copilului?

Multumesc!
Cristina
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:57, 25 Septembrie 2014
custodia unica este exceptia de la regula asa incat trebuie analizata de instanta care, dupa efectuarea anchetei sociale si a dovezilor aduse de parti va decide in interesul copilului si nu dupa cum hotarati Dvs.
chiar daca tatal este de acord? imi puteti comunica, va rog, articolul din Codul Civil?
multumesc!
Art. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.

Art. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.

Lege nr. 257/2013 Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.


Nu apare nicăieri voinţa părinţilor.
Da, chiar daca tatal este de acord, pentru ca este dreptul copilului, nu al sau.

Articolul 397 Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti. Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Articolul 398 Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte. (1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
Problema se va transa in instanta, nu aveti ce face la notar. Daca tatal nu e interesat sa exercite autoritatea parinteasca, nici instanta nu ii va impune, va lasa pe dvs sa exercitati singura.

Alte discuții în legătură

Custodie totală Codicori Codicori Cum poți obține custodia totală a copilului (vezi toată discuția)
Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)