avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare absolvent studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare absolvent studii superioare

Buna ziua! Vreau sa va prezint o situatie si poate ma lamureste cineva daca e posibila sau nu! Sunt administratorul unei societati comerciae si as vrea sa angajez un absolvent de studii superioare si as vrea sa stiu daca beneficiez de cei 1.5 x sal minim oferit de stat. Doamna pe care vreau sa o angajaez a terminat facultatea in 2005 dar a dat licenta in 2008, adik anul trecut; cand a luat licenta era deja in concediu crestere copil adica avea contractul de munca suspendat de la societatea la care a lucrat, situatie vlabila si in prezent. Intrebarea e pot sa o angajez ca proaspat absolvent sau nu?Daca da contractul de munca trebuie facut pana in luna iulie? sa nu depaseasca cele 12 luni? Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:00, 5 August 2009
Da, este vorba de Legea 76/2002, care prevede acordarea unei subventii pentru angajatorii care incadreaza absolventi:
Art. 80. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior. ( in prezent valoarea indicatorului social este de 500 lei).
Art. 83. - (1) Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.
va multumesc pt raspuns si pt informatie. as dori sa va intreb totusi..banii astia revin angajatorului sau mie? daca imi revin mie, asta va fi salariul meu timp de un an ( 750 lei/luna) ? as dori o explicatie clara, trecand de exprimarea din aceasta lege, deoarece saptamana aceasta mi se va face contractul si vreau sa stiu ce ii spun angajatorului :) sa stiu care imi sunt drepturile si avantajele si sa nu profite angajatorul de pe urma mea.
va multumesc
Acesti bani se cuvin angajatorului, facand parte din masurile de combatere a somajului-stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor.
Nu este prevazuta nicio obligatie in lege ca angajatorul sa va acorde acest salariu. El va trebui insa sa aplice la salariul minim pe economie (cel de 600 lei) indicele de ierarhizare prevazut in CCMUNN 2007-2010, in functie de postul pe care il veti ocupa. Astfel, daca printre conditiile de ocupare a postului este cea de absolvire a studiilor universitare, va trebui sa va acorde 600 lei x 2 = 1200 lei.
Daca dvs. sunteti inscrisa la ALOFM ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, puteti beneficia de prevederile acestui articol:
Art. 73^1. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent studii superioare lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am o intrebare: In iulie 2015 am terminat facultatea. Imediat dupa licenta am depus actele pentru somaj. Dureaza cateva luni pana se proceseaza ... (vezi toată discuția)
Absolvent 2014 somer indemnizat Annc Annc Buna ziua! Ieri am semnat contractul de munca; este vorba de un loc de munca subventionat pentru absolventii 2014 cu studii superioare. De aceea am ... (vezi toată discuția)
Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)