avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida absente serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida absente serviciu

buna seara! in cazul in care o gravida absenteaza de la serviciu pe motive de sanatate, ii instiinteaza prin mail pe data de 3 martie, apoi ii cere angajatorului o adeverinta medicala ca sa poata lua concediu, i se elibereaza pe 7 adeverinta, dar nu l gaseste pe medicul ginecolg sa poata lua concediu pana pe 17 martie. abia pe 17 martie obtine concediu.
in prezent, desi e in concediu, primeste convocare la cercetare disciplinara pentr ca a abesntat nemotivat intre 13- 17 martie.
cum ne sfatuiti sa rezolvam problema?daca e in concediu e obligatoriu sa se prezinte la cercetarea disciplinara, sau formulam o adresa sa fie cercetata dupa ce se termina concediul?si cam cum sa ne aparam pentru zilele in care nu avem concediu. gresealaa fost ca nu a facut cerere macar pentruu prenatal.va multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 21 Martie 2014
Nu are obligatia de a se prezenta la cercetarea disciplinara daca este in concediu medical.

Art.251 C.mun. - (3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Dacă absenţa salariatului la cercetarea prealabilă se întemeiază pe un motiv obiectiv angajatorul nu poate dispune sancţionarea sa disciplinară. Sfera noţiunii de motive obiective este mai largă decât ce a noţiunii de forţă majoră. (Costel Gîlcă, Efectele refuzului nejustificat al salariatului de a se prezenta la cercetarea disciplinară prealabilă (I), în Dreptul nr. 8/2005, p. 118)

In practica, sunt considerate motive obiective care justifica absenta salariatilor de la cercetarea disciplinara situatii precum: incapacitatea temporara de munca (concediul medical), un eveniment deosebit in familie (de exemplu, moartea unei rude apropiate) etc.
Daca nu prezinta CM pentru perioada absentei poate fi cercetata disciplinar pt absente nemotivate, insa doar dupa ce va reveni la serviciu din CM.
Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In practica , care nu constituie izvor de drept, s-a decis : "Prin urmare, concedierea dispusă în această perioadă este legală, nefiind incidentă interdicţia stipulată de art. alin. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, cu atât mai mult cu cât salariatul a adus la cunoştinţa unităţii împrejurarea concediului medical, după data concedierii, încălcând dispoziţiile Regulamentului de ordine interioară. (Curtea de Apel Piteşti, secţia civilă, conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 288/R-CM din 30 mai 2006, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2007, p. 178)"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara cim Gabriela Somesan Gabriela Somesan Buna dimineata Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie : Un angajat al societatii lipseste nemotivat o perioada mare ( mai mult de o ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara ContSters42601 ContSters42601 Sa emis o decizie in baza unui referat pentru suspendarea contractului de munca pe perioada cercetarii disciplinare decizie pe care angajatul a contestat-o ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un salariat care nu a mai venit la munca de mai bine de 1 saptamana, l-am pus absent nemotivat, am inceput cercetarea disciplinara si nu s-a ... (vezi toată discuția)