avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public - drepturi
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public - drepturi

Buna ziua,
Sunt functionar public, intr-o institutie de stat.
Intrebarea mea este: pot sa asigur paza institutiei, 8 ore?(cam de 2 ori pe luna ne vine randul in ordine alfabetica)
Care ar fii temeiul legal pentru aceasta?
Mentionez ca, nu este data o dispozitie in acest sens de catre directorul institutiei.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: brunetaaa2003 , utilizator 15:05, 22 Martie 2014
Legea nr.188/1999
Art. 43. - (1) Funcţionarii publici au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcţionarilor publici.
....

Art. 45. - (1) Funcţionarii publici răspund, potrivit legii, de îndeplinirea atribuţiilor ce le revin din funcţia publică pe care o deţin, precum şi a atribuţiilor ce le sunt delegate.
(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale
. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.
Multumesc frumos, credeam ca, mai sunt si alte legi sau altceva legat de asigurarea pazei. Cred ca suntem singura institutie de stat care nu are gardian, sau agent de paza. Noi angajatii, functionari publici, cu atributii in fisa postului total diferite de cele ale unui agent de paza, suntem obligati, fara o dispozitie din partea directorului sa asiguram cine intra in cladire, uneori sa avem grija si de locurile din parcare, sa nu blocheze accesul masinii institutiei.
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
brunetaaa2003, utilizator
Despre paza vedeti Legea 333/2003.
art.2 (1) Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora.
...

art.3 (1) In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalitati concrete de organizare si de executare a pazei, dupa caz, cu efective de jandarmi, paza cu gardieni publici, paza proprie sau paza prin societati specializate.

Art. 12
(1) Paza proprie se realizeaza cu personal calificat, angajat al unitatii beneficiare, conform legii.
...
VA MULTUMESC FRUMOS!
O ZI BUNA!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare atributii lumi71 lumi71 Buna ziua Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Care este temeiul legal pentru \"Delegare de atributii\". Directorul economic ... (vezi toată discuția)
Ce caracter juridic are o nota interna data AlexMihai2017 AlexMihai2017 Ce caracter juridic are onnota intern data fara avizarea serviciului juridic din institutie (vezi toată discuția)
Mutarea in cadrul altul serviciu al aceleiasi institutii cielodellasera cielodellasera Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca este legala urmatoarea situatie: De 10 ani lucrez in cadrul unui serviciu al unei institutii publice, iar de doua zile ... (vezi toată discuția)