avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am dreptul la concediu de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am dreptul la concediu de odihna?

M-am angajat pe 19 noiembrie 2008 la o firma....am dreptul la concediu de odihna aferent perioadei lucrate pana la sfarsitul anului ( 31.12.2008) ? si daca da conform carei legi ? Mentionez ca am fost angajat la o alta firma in perioada 1.01.2008 - 17.11.2008 si am avut dreptul 21 de zile la CO si am efectuat 19 zile ,dar pe nota de lichidare mi s-au trecut 21 de zile efectuate . multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:45, 27 Aprilie 2009
Potrivit Codului Muncii, aveti dreptul la CO aferent perioadei lucrate in 2008 - art.140 alin.2 - aveti dreptul la 2 zile de CO.

Pe nota de lichidare sunt trecute gresit cele 21 zile de CO, trebuia sa va treaca exact numarul de zile de CO efectiv efectuate.
Pentru perioada lucrata in anul 2008 la actualul angajator aveti dreptul la 2 zile de concediu de odihna.
Acordarea concediului de odihna anual se face in baza prevederilor codului muncii. Astfel:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) Abrogat.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

1. Da, aveti dreptul la CO pe anul 2008, proportional cu timpul lucrat, conform art.140(2) din Codul muncii.
2. Daca pe nota de lichidare v-a trecut 21 de zile efectuate trebuia sa refuzati nota de lichidare si sa cereti c/val. in bani a celor 2 zile neefectuate.
Valeriu, nu avea cum sa efectueze 21 de zile de CO intrucat nu are lucrat un an de zile efectiv la acea societate, ci doar o anumita perioada pentru care avea dreptul la 19 zile de CO:
Trebuia sa -i treaca ca avea dreptul la 19 zile de CO, din care a efectuat 19 zile.
Indiferent de cate zile de concediu ati efectuat la fostul angajator (chiar daca v-au trecut eronat pe nota de lichidare), la noul angajator aveti dreptul la acordarea concediului cuvenit pentru cat timp ati lucrat la el in 2008, acele 2 zile de care v-au zis colegii mai sus.

Pe vremuri concediul de odihna se reporta de la un angajator la altul, dar asta demuuult, inainte de 1989. Acum cei 2 doi angajatori nu mai au nici o legatura privind drepturile dvs. Fiecare este raspunzator de ceea ce trebuie el sa acorde angajatilor.

Puteti solicita efectuarea concediului de anul trecut in acest an.

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat se plateste? gizeh_65 gizeh_65 Vin cu o intrebare si eu...am fost angajata la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data 4 septembrie 2007 pina la dat 15 august 2008 ... (vezi toată discuția)
Plata concediu de odihna neefectuat barnar46 barnar46 Sunt incadrat in munca in septembrie 1968. In noiembrie 2008 doresc sa ies la pensie. Nu am beneficiat de concediu in anul in curs. Cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Plata concediu kpac kpac Situatia mea este urmatoarea: am fost angajat la o firma din 20 octombrie 2008 pana pe 1 octombrie 2009. in acest timp am avut numai 5 zile lucratoare concediu ... (vezi toată discuția)