avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anii lucraþi în grupa I se scad la jumãtate?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anii lucraþi în grupa I se scad la jumãtate?!

Mama mea a lucrat în grupa I de muncă 5 ani, iar acum la calcularea anilor de pensie în locul celor 5 ani lucraţi cu normă întreagă s-au calculat 2 ani jumate.
În cartea de muncă apare astfel ,, În perioada 22. 09.1994-12.11.1999 a lucrat la locul de muncă prevăzut la pct.3,ORD.50/90, combinat cu pct.5, anexa I, OMPS 279/95.în total ani lucraţi în grupa I-a 50%- 5 ani 1 lună, 20 zile."
Deşi se specifică clar în cartea de muncă numărul zilelor lucrate în grupa I, la Casa De Pensii, i-au spus că se scade la jumătate(adică în loc de 5 ani, 2 ani şi jumătate), acei 50% însemnând jumătate din perioada lucrată.
Cum se poate ca acei 50% să însemne jumătate din perioada lucrată şi nu spor pentru condiţii deosebit de grele?
Mulţumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:01, 27 Aprilie 2009
pentru cei 5 ani de zile lucrati in grupa I, mama dvs beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare atunci cand solicita pensie pentru limita de varsta de 2 ani si jumatate.
Daca asa scrie in carnetul de munca este adevarat.
Acel 50% nu inseamna ca a lucrat numai jumatate de timp. Conform acelui Ordin pe care il citati, locul de munca unde lucra mama dvs. era la grupa I de munca dar numai in procent de 50%.
Stiu ca vi se pare ciudat dar este legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere decizie de pensionare grupa 2-a neocaste neocaste Buna ziua, am un caz care cred eu trebuie dat statul in judecata sa pot iesi la pensie. Am depus dosarul de pensionare, toate actele in regula. 38 Ani ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)
Sporuri nevalorificate la calculul pensiei ContSters122901 ContSters122901 O situatie putin neclara.... S-au depus actele pentru o pensionare anticipata (anticipatie de 9 luni) 1. Perioada 1969- 1972 - in carnet de munca - ... (vezi toată discuția)