avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor

Buna ziua
As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost una prea fericită iar în final ne-am despartit : el s-a mutat la o altă femeie acasa incepând o altă relaţie de concubinaj iar eu am fost nevoită sa iau fetiţa şi să ma mut la mama mea. Nu ştiu câta relevanţă ar avea să spun ca înainte de a avea o relaţie cu mine, el a mai trăit în concubinaj cu o altă femeie din care relaţie a mai rezultat un băieţel de care nu s-a mai interesat niciodată decând s-a desprăţit de mama lui. Decând ne-am despărţit , respectiv 4 luni nu a contribuit cu nimic la creşterea copilului . Aş dori să-mi spuneţi dacă , la procesul care îl voi iniţia pentru pensie alimentară pot cere custodia copilului caci devine deranjant când îmi cere copilul pentru câte o seara şi îl duce în casa femeii cu care trăieşte. Fetiţa are 5 ani şi deja întelege anumite lucruri si suferă, pune întrebări la care răspunsul e cam dureros pentru ea.... Aş dori custodia copilului iar instanţa sa-i stabilească un program de vizită .Am înţeles că acum custodia este comună pentru copiii minori? Nu ar fio corect atâta timp cât eu ma ocup singură de creşterea şi educaţia ei.....Vă rog din suflet ajutaţi-mă.
Buna ziua. Da, custodia este automat comuna, adica autoritatea parinteasca este exercitata in comun. Pentru a cere instantei sa stabileasca exercitarea autoritatii parintesti doar de catre dvs, trebuie sa aduceti probe cum ca exercitarea autoritatii parintesti in comun nu este in interesul copilului. Deci depinde cum va motivati si probati cererea. Cititi legea de protectie a drepturilor copilului (legea 257 din 2013) pentru a intelege. Oricum, exercitarea exclusiva inseamna ca tatal nu va mai avea un cuvant in ceea ce priveste deciziile importante: la ce scoala sa mearga copilul, ce religie sa aiba, la ce medic, etc, dar are dreptul sa vegheze la felul in care o cresteti si educati, are dreptul la relatii personale (cititi tot in legea 257), este obligat la pensie de intretinere daca nu contribuie in natura.
Oricum inainte de cererea de chemare in judecata trebuie sa apelati la un mediator pentru realizarea procedurii prealabile cu privire la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. In cadrul medierii aveti sansa sa discutati toate aceste detalii si astfel evitati un proces in instanta care poate dura multe luni de zile.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
Regula e sa exercitati in comun autoritatea parinteasca. Sa zicem ca aveti motive intemeiate pt care instanta va decide ca numai dvs singura sa exercitati autoritatea parinteasca. Tatal tot va avea dreptul sa o viziteze si s-o ia la domiciliul lui, asa ca nu va de folos. Pt copil , e bine sa ii explicati pe intelesul ei situatia.
Locuinta copilului va fi la dvs chiar daca instanta va stabili ca ambii parinti sa exercitati autoritatea parinteasca.


Sansele de a obtine autoritatea parinteasca exclusiva sunt extrem de reduse..
Citez dintr-o decizie: "În stabilirea exercitării autorităţii părintesti de către un singur părinte trebuie avute în vedere doar fapte concrete care trebuie dovedite. Probatoriul trebuie să poarte asupra următoarelor elemente cumulative: dovada de către soţul solicitant a suferinţei copilului care se află sub autoritatea ambilor părinţi; stabilirea unei legături de cauzalitate între suferinţa copilului si exercitarea în comun a autorităţii părintesti; demonstrarea faptului că soluţia constă în exercitarea autorităţii părintesti exclusiv de către părintele." ([ link extern ] ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
Custodie minor clovis clovis Buna ziua! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: in urma unei relatii de concubinaj a rezultat un baietel; la scurt timp, ne-am despartit, eu stabilindu-ma in ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)