avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia unui copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia unui copil

O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este recunoscua de tata si trecutape numele de familie al tatalui.
Intrebare; custodia copilului este comuna sau copilul ramane la mama iar tatal nu are custodie asupra copilului?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:48, 5 Mai 2016
In primul rand, termenul "custodie" nu este reglementat de legea romana. Exista insa termenul de "autoritate parinteasca".
Parintii copilului nu sunt casatoriti, dar copilul nascut dintr-o relatie de concubinaj se bucura de aceleasi drepturi ca si cel nascut din casatorie.
Regula prevazuta de legiuitorul roman este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti.
Daca parintii copilului nu se inteleg cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, singura solutie este doar instanta. ;)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2016
Corina Capotã, Avocat
Fara hotărâre judecătorească părinții au drepturi egale.
Este custodie comuna conform legii în cazul dvs.
Parintii exercita impreuna, in comun, autoritatea parinteasca.

Locuinta copilului minor este impreuna cu parintii sai.

Daca parintii nu mai locuiesc impreuna, atunci tot acestia trebuie sa stabileasca de comun acord la cine locuieste copilul.

In caz de neintelegere intre parinti decide instanta.
Trebuie să hotărâţi de comun acord, încercaţi să nu ajungeţi în instanţă. Fetiţa a fost recunoscută de tată, deci tatăl are aceleaşi drepturi, ca şi mama. Dacă se ajunge în instanţă, deşi de obicei deciziile se dau în favoarea mamei, ancheta socială poate schimba acest lucru. Contează veniturile şi condiţiile oferite fetiţei.
Parintii nu mai locuiesc impreuna, iar copilul areresedinta la mama. Copilul este fetita de 11 luni.Tatal poate avea vreo pretentie? Fata este intretinuta din clipa asta de mama sa. Prin lege stiu ca, fiind fata, si avand o varsta f. mica, legea o da la mama.Corect?

Alte discuții în legătură

Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)