avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Juramant functior public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Juramant functior public

A depus cineva juramantul? Daca da, cum se procedeaza, deoarece eu si colegii mei nu am depus acest juramant.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 17:51, 30 Aprilie 2009

Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
(publicata in Monitorul Oficial nr. 600 din 8 decembrie 1999)

ART. 55
(1) Functionarul public definitiv depune juramantul de credinta in fata conducatorului autoritatii sau institutiei publice si in prezenta a doi martori, dintre care unul va fi conducatorul compartimentului in care este numit, iar celalalt, un alt functionar public din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice.
(2) Juramantul are urmatorul continut:
"Jur sa respect Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa aplic in mod corect si fara partinire legile tarii, sa indeplinesc constiincios indatoririle ce imi revin in functia publica in care am fost numit si sa pastrez secretul profesional.
Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
(3) Juramantul se poate depune si fara formula religioasa de incheiere.
(4) Refuzul depunerii juramantului prevazut la alin. (2) atrage revocarea deciziei de numire in functie.

L-am depus in 2001 cind am intrat (fortat, ca nu ne-a cerut nimeni parerea) in rindul fucntionarilor publici.
daca esti debutant depui juramantul abia la numirea definitiva dupa stagiul de 1 an, sau poate nu e cazul la d-voastra.
La numirea in functia publica, orice persoana depune juramantul prevazut de art. 55 din legea 188/1999. Aceasta este teoria. Practica sta cam asa: in prezenta sefului de compartiment (sau a secretarului unitatii administrativ-teritoriale, la o primarie mica, de ex.) si a unui alt functionar public, cel numit in functia publica depune juramantul sus mentionat. De asemenea, textul juramantului se imprima pe suport de hartie si se semneaza atat de catre functionarul public proaspat numit, cat si de catre cei doi asistenti la "ceremonie". Se mentioneaza si data depunerii juramantului. Documentul scris privind juramantul se pastreaza la dosarul profesional al fiecarui functionar public in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii ContSters357435 ContSters357435 imi spuneti va rog , personalul angajat prin dispozitia Presedintelui consiliului judetean neavand un contract de munca acesta fiind inlocuit de dispozitia de ... (vezi toată discuția)
Diminuare drepturi salariale prin schimbarea categoriei de personal jaguarxkr jaguarxkr Buna seara, va cer sprijin in gasirea unei solutii cu privire la pastrarea drepturilor salariale actuale. Lucrez intr-o institutie de stat ... (vezi toată discuția)
Mutare definitiva functionar public numit temporar florineacsu florineacsu Sunt functionar public consilier juridic principal numit pe perioada determinata. In cadrul institutiei exista un post vacant permanent in cadrul altui ... (vezi toată discuția)