avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate inchiria o suprafata din casa scarii?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate inchiria o suprafata din casa scarii?

Buna seara !
Am si eu o curiozitate....
Se poate inchiria o suprafata din casa scarii a unui bloc, de catre presedintele asociatiei de locatari, pentru unul dintre noii locatari care a cumparat un apartament si vrea sa-si extinda holul apartamentului pe casa scarii, respectiv 2m x 1 m (un fel de sarcofag, de tunel.... ca acesta nu se poate numi hol), si sa incaseze o taxa lunara?.... este legal acest lucru ?????
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:49, 25 Martie 2014
Casa scarilor din bloc constituie un spatiu lactiv cu folosinta comuna in cote parti, deci pentru inchirierea unei portiuni din acel spatiu se poate face cu acordul locatarilor, nicidecum doar de catre presedintele asociatiei de locatari. Acest lucru este posibil doar daca toti locatarii au dat imputernicire sau procura speciala prin care sa ii reprezinte in toate actiunile juridice ivite pe parcursul mandatului sau.
Daca se face acea extindere trebuie sa se intocmeasca o documentatie tehnica in urma careia se obtine un certificat de urbanism, o autorizatie de constructie.... etc.
Nu este posibila incheierea unui asemenea act.
Conform norme in vigoare schimbarea destinatiei parti comune se poate realiza numai cu acordul asociatiei de proprietari
Chiar daca asociatia de proprietari incheie contract de inchiriere -beneficiarul spatiului nu detine calitatea de proprietar si nu are dreptul sa execute modificari constructive
Avand in vedere statutul parti comune ,proprietarul nu va putea obtine acordul autoritatii locale pentru autorizatie constructie si certificat de urbanism necesar sa-si extinda holul apartamentului pe casa scarii, respectiv 2m x 1 m (un fel de sarcofag, de tunel


gurita1809 a scris:

Se poate inchiria o suprafata din casa scarii a unui bloc, de catre presedintele asociatiei de locatari, pentru unul dintre noii locatari care a cumparat un apartament si vrea sa-si extinda holul apartamentului pe casa scarii, respectiv 2m x 1 m (un fel de sarcofag, de tunel.... ca acesta nu se poate numi hol), si sa incaseze o taxa lunara?.... este legal acest lucru ?????

Da, se poate inchiria. Sigur ca presedintele va semna contractul ca reprezentant al asociatiei dar dupa ce se discuta, se decide, se hotaraste conform legii in cadrul asociatiei, in adunarea generala.
Legea 230/2007 prevede ca:
Art. 11. -(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul din partea asociaţiei de proprietari.

Asadar se poate daca obtine acceptul asociatiei.
Apoi:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune

Asadar se poate si incheia un contract de inchiriere.
HG 1588/2007 prevede:
Art. 24. - (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună ..

Asadar este legal sa se incaseze o chirie lunara.
Toate acestea sunt prevazute in lege, se pot aplica dar cu respentarea legii, acodul asociatiei... Necazuri sunt acolo unde unii isi iau spatiul fara a respecta legea, acolo unde inchirierea spatiului ar dernaja pe alti proprietari si acestia ar fi impotriva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord asociatie proprietari Alexandru_cor Alexandru_cor Buna. As avea nevoie de un sfat. Am un apartament si o garsoniera una langa cealalta si as vrea sa fac un zid pe casa scarii (spatiu comun), astfel incat sa ... (vezi toată discuția)
Achizitionare uscator scara bloc etaj 4 aurel1234 aurel1234 Buna seara. As vrea sa achizitionez uscatorul de pe scara blocului de la etajul 4 unde locuiesc Am inteles ca trebuie sa fie toti locatarii blocului de acord. ... (vezi toată discuția)
O autorizatie de constructie din 1991 tine loc de act de proprietate? codrutage codrutage Luna trecuta am cumparat un apartament, iar la notar mi s-au dat toate actele acestuia. Uitandu-ma acasa atent peste ele, am vazut ca fostii proprietari aveau ... (vezi toată discuția)