avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Etape practice obtinere ordin de protectie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Etape practice obtinere ordin de protectie

Buna ziua,

Sunt in faza initierii unui divort. Desi am programare la notar, se pare ca lucrurile degenereaza rapid si as dori sa obtin un ordin de protectie impotriva fostului sot. Am cateva intrebari :

1) Stiu ca se depune cererea la Judecatoria sectorului in care domiciliez. Intrebarea mea este : se depune la registratura ? In afara de completarea cererii, mai este necesar si alt act ?

2) Conform legii, judecarea se face rapid, maxim 48 de ore (daca nu ma insel). Dar punerea in practica (evacuarea din domiciliul comun) este la fel de rapida ?

3) In cazul in care se va ajunge la divort in instanta (fiind si un minor la mijloc), cam care este durata medie a unui astfel de proces ? Vorbesc doar de divort, NU si de partaj. Am vazut dosare din 2009 finalizate in 2013 si m-am speriat...

Va multumesc.
1) Registratura, prin posta, fax... Sunt necesare copii ale actelor de identitate si dovezi. fara dovezi e inutil.
2) Nu 48 de ore, depinde de instanta, zile, saptamani. 48 de ore e redactarea parca. Evacuarea o faceti dv. cu executor daca domnul nu pleaca singur.
3) Divortul va dura in functie de: aveti avocat sau nu, cat de bine e facuta cererea initiala, cat tine perioada de regularizare, care e incarcarea instantei. Poate dura 6 luni, poate dura 2 ani. Peste 2 ani, slabe sanse.
ordinul de protectie se face pentru cazuri expres prevazute de lege.este o cerere extrem de riguroasa si in format cerut de lege.trebuie sa stiti sa o fundamentati in fapt si in drept , sa faceti cererea formal altfel vi se anuleaza in faza administrativa.
Ce faza administrativa la ordin de protectie? Ai avut asa cazuri? Ca eu una n-am avut pana acum asa ceva si nici nu cred ca ar trebui sa existe.
Se stabileste termen, se citeaza paratul, se comunica actiunea, intampinarea nu e obligatorie. Se mai pierde timp cu asistenta paratului care e obligatorie: adresa la barou, desemnare avocat...

Cererea se face pe formular... dar nu se arata vreo sanctiune in legea speciala. De asemenea, formulare similare sunt optionale si partile sunt uneori citate cu mentiunea ca se poate raspunde si in alt format instantei.
Sigur, dreptul nostru se duce spre formalizare, dar inca nun e atat de strict. Ai avut cerere de ordin de protectie respinsa pentru lipsa formei din anexa la lege? Ca daca scrii tot ce zice in formular, nu vad de ce anume musai anexa in cauza... parerea mea.

Cred ca ar trebui sa fie rigurosi cu incadrarea faptelor la violente si nonviolente, nu la forma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate mama mea să divorțeze dacă tata meu nu dorește asta? menționez că este alcoolic, violent și impulsiv Dovadavie Dovadavie mama mea ar dori să divorteze de tata , dar acesta nu este de acord . tatăl meu este alcoolic, violent si impulsiv. eu si cu sora mea ( eu 19 ani , sora mea ... (vezi toată discuția)
Divort marinela_2017 marinela_2017 Buna ziua, Sunt in divort cu sotul meu, stam intr-o locuinta sociala, data de primarie, titular de contract sunt eu. Chiar nu mai putem locui impreuna, am ... (vezi toată discuția)
Ordin de protectie isabellax3 isabellax3 Buna ziua Am si eu o intrebare.. am obtinut in octombrie 2013 un ordin de protectie impotriva sotului, dar mi s-a dat mai mult decat am cerut in sensul ca eu ... (vezi toată discuția)