Va referiti la un contract de munca presupun.Si care angajator sa-l instiintati ? Cel actual , sau viitorul angajator ?
Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
Art. 86. - (1) Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual
de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.
1. Pentru incheierea unui CIM pe durata determinata sunt necesare aceleasi acte ca si pentru incheierea unui CIM pe perioada nedeterminata.
2. E bine sa cititi art.80-86 din Codul muncii.
3. Formularul de CIM are un capitol C. Durata contractului care cuprinde cele doua posibilitati (nedeterminata sau determinata), deci viitorul salariat va sti de la inceput ce fel de contract este.
Pentru un contract pe perioada determinata sunt necesare aceleasi acte ca si pentru unul pe perioada nedeterminata (copii: buletin, certificat nastere, certificat casatorie daca este cazul, ultima diploma de studii; declaratie carnet de munca, cazier). Anterior intocmirii si semnarii contractului de munca se intocmeste o instiintare catre angajat prin care i se aduce la cunostinta: data inceperii raporturilor de munca, locul muncii, felul muncii, salariul, concediul de odihna, perioada pentru care contractul de munca a fost incheiat, alte beneficii, etc).