avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie anticipata sau anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie anticipata sau anticipata partiala

Doamne ajuta.Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg calculul virstei de pensionare antipata sau partial antipata.Mama nascuta in iunie 1965 are 26 de ani si trei luni lucrati din care 12 sint in grupa 1 ,un an de somaj ,5 ani de pensie de invaliditate din care in 2 ani si jumatate a lucrat cu 4 ore iar 1 an cu 2 ore.
Va rog sa-mi spuneti care este virsta cea mai apropiata de pensionare si penalitatile aferente
Multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:04, 25 Martie 2014
Din pensie de invaliditate nu se poate trece decat la pensie de limita de varsta.
Diferenta intre pensia anticipata si anticipata partiala este penalizarea.
Pensia anticipata partiala se acorda persoanelor cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, care depasesc cu pana la 8 ani stagiul complet de cotizare,( fara stagiu asimilat - facultate, armata, pensie boala) penalizarea fiind de 0,75 x nr lunilor de anticipare - pt 5 ani penalizarea e de 0,75 x 60luni = 45%.
Pensia anticipata nu e cu penalizare si se acorda persoanelor cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare care depasesc cu peste 8 ani stagiul complet de cotizare. ( fara stagiu asimilat - facultate, armata, pensie boala)
Femeie nascuta in iunie1965 - limita de varsta 62 ani 10 luni, stagiu complet de cotizare 34 ani si 2 luni.
Mama dvs. are o vechime de 26 ani 3 luni + 6 ani ( stagiu suplimentar pt. cei 12 ani de gr. I daca acestia sunt in procent de 100%) + 1 an somaj =33 ani si 3 luni.( anii de pensie de boala se valorifica doar la pensia pt limita de varsta pt ca se considera stagiu asimilat)
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
Gabi50, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare mihaialbert mihaialbert Sotul meu are varsta de 63 de ani si vechime in munca de 39 de ani. Se poate pensiona?Cei 5 ani de facultate se adauga la vechime? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mystycum mystycum Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Teri5 Teri5 Din data de 29.04.2013 am intrat in preaviz de concediere .In 03.05.2013 am facut cerere de pensionare anticipata partiala. In ce conditii se poate realiza ... (vezi toată discuția)