avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare de creanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare de creanta

Buna ziua,

Doresc sa stiu daca din punct de vedere legal pot sa cumpar o creanta pe care vanzatorul o are de recuperat de la un client al lui.
Eu doresc sa o cumpar ca persoana juridica, iar vanzatorul este tot un srl.
Ce ma intereseaza de fapt este documentatia cu care eu pot sa ma prezint in instanta pentru recuperarea creantei de la clientul vanzatorului.

Exista un contract de prestari servicii, facturi acceptate la plata si inregistrate la anaf, notificari din partea vanzatorului catre debitor privind datoriile si demersurile in cazul in care nu se respecta cele solicitate prin acele notificari.
Mai exista si alte documente pe care instanta le poate cere iar eu trebuie sa le iau de la vanzator?
Pentru calculul penalitatilor prevazute clar in contract trebuie sa angajez un expert contabil, sau numeste judecatoria unul?

Unde se incheie aceasta "vanzare-cumparare" sau "cedare de creanta"? La notar, intre societati printr-un contract, la avocat??
Ce titlu are documentul incheiat intre mine si vanzator?

La ce judecatorie trebuie sa ma adresez? Cea unde are adresa debitorul, vanzatorul sau cumparatorul (eu)? Banuiesc ca debitorul, dar am zis ca mai bine e sa intreb.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
vasilemb, utilizator
Cel mai recent răspuns: vasilemb , utilizator 12:48, 28 Martie 2014
Buna ziua,

Da puteti sa cumparati o creanta de la un SR.L.Oblligatia dvoastra este de a avea toate aprobarile pentru semnarea unui Contract de cesiune de creanta. Dupa semnarea acestui contract trebuie sa notificati debitorul cu privire la cesiune (fie prin scrisoare cu confirmare de primire, fie prin executor judecatoresc).
Ulterior somati debitoarea in cazul in care sumele sunt scadente, la plata totutror sumelor (debit principal + penalizari). Pentru calculul penalitatilor nhu este cazul, in acesta faza angajarea unui expert contabil, puteti solicita contabilului dvoastra sa le faca. In cazul in care dupa trecerea termenului de plata mentionat in somatia de plata, aceste sume nu sunt achitate puteti introduce actiune in instanta in vederea recuperarii lor. Tipul actiunii poate sa difere in functie de marimea sumei datotare.Actiunea se depune la judecatoria/tribunalul (ascta in functie de tipul de actiune) pe raza careia se afla sediul dvoastra.
Contractul de cedare a creantei se face intre societati fara autentificare de la notar sau avocat?

Ce aprobari am nevoie pentru a semna un contract de cesiune de creanta? Cod caen?
Intrebarea se refera, atat la vanzator cat si la cumparator.
Nu este necesara autentificare la notar, dar trebuie neaparat sa notificati debitoarul cu privire la cesiune. In cazul in care suma cedata este considerabila, faceti comunicarea prin executor.
Aveti nevoie de hotararea aga , atat din partea dvoastra cat si a vanzatorului cat si imputernicire/procura pentru semnatari, daca este cazul.
Inainate de toate acestea analizati in amanunt creanta, pentru ca in cazul deschiderii unei actiuni sa nu fie anulata.
Creanta este certa si exigibila in sensul ca exiata contract semnat, facturi acceptate (stampilate si inregistrate), notificari inregistrate. Facturile de prestari servicii pentru care se solicita penalitati (cele achitate deja) nu-s mai vechi de 3 ani.

Credeti ca prin faptul ca se schimba creditorul, instanta poate anula actiunea, sau anularea despre care ati mentionat anterior poate avea loc din cauza lipsei documentelor?

Adica, cu aceleasi documente creditorul actual are mai multe sanse decat cel ce cumpara creanta?

Multumesc pt raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Novatie - cesiune - consimtamantul expres al vanzatorului Andrei CFNET Andrei CFNET Acum ceva timp a fost incheiat un contract de vanzare-cumpărare pe bun viitor (antecontract). Obiectul contractului este vanzarea de catre Vanzator catre ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta eye eye In cazul cesiunii unei creante, cedentul preda cesionarului factura care atesta creanta in original sau copie certificata de pe aceasta? (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)