avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CESIUNE DE CREANTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CESIUNE DE CREANTA

In cazul cesiunii unei creante, cedentul preda cesionarului factura care atesta creanta in original sau copie certificata de pe aceasta?
In cazul cesiunii de creanta, se incheie un contract de cesiune si se preda titlul constatator al creantei , in original. Dvs. va pastrati o copie certificata cu originalul.
Aici sunt trei aspecte.Primul priveste valabilitatea conventiei de cesiune de creanta.Nu intram in amanunte.Al doilea aspect este cel al probatiunii acestei conventii. Nici aici nu discutam.Deabia al treilea aspect inteleg ca va intereseaza si anume ce documente ar trebui sa primeasca cesionarul pentru a putea executa aceasta creanta in locul cedentului.Pai raspunsul vine de la sine:aceleasi documente pe care le-ar fi folosit cedentul impotriva debitorului daca nu ar fi cesionat,respectiv un contract ,o factura,un proces verbal de predare primire, chitante sau ordine de plata.
Cat priveste intrebarea daca acestea sunt necesare in original raspunsul este da sau cel putin o copie legalizata la notar pentru ca in instanta daca veti ajunge vi se vor cere copii cerificate dupa original sau puteti avea nevoie chiar de originalul inscrisurilor .Cu stima.
Multumesc pentru raspunsuri. Cand am pus aceasta intrebare, m-am gandit la ceea ce-i ramane cedentului in contabilitate pentru justificarea creantei pe care a avut-o si a cesionat-o. Cred ca nu am luat in considerare faptul ca cesionarul urmeaza sa-si recupereze creanta de la debitor si atunci are nevoie de originale sa justifice acest drept.
Buna ziua!
In cazul unei cesiuni de creanta se intocmeste un contract, urmand ca cedentul sa-i predea cesionarului toate actele care ii sunt necesare in dovedirea creantei, in original.
Este la fel ca la vanzare: cand vindeti un imobil, notarul va ia actul de proprietate in original si-l da cumparatorului, pentru ca acesta sa aiba istoricul bunului cumparat.
Cedentul poate pastra insa copii certificate de pe inscrisul doveditor al creantei, oricum lui nu-i mai foloseste la nimic.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model notificare cesiune de creanta cerveza123 cerveza123 Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de notificare cesiune de creanta? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Ce este cesiunea, se poate revoca? alexberi alexberi O firma vrea sa cesioneze drepturile asupra unor terenuri pentru care are antecontracte de vanzare cumparare. Nu imi e clar ce inseamna cesiunea si cand se ... (vezi toată discuția)
Contracte - preluare creanta horia2010 horia2010 Daca un contract se incheie intre doua parti atunci pe ce drept o a treia parte poate prelua drepturile uneia fara acordul celeilalte? cum se poate contesta ... (vezi toată discuția)