avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

La ultimul control al ITM, efectuat in urma sesizarii unui angajat concediat disciplinar, am fost cu dosarele de personal , iar cand s-a controlat si dosarul lui, intrebati fiind daca avea carte de munca, s-a constatat ca avea la dosar o declaratie depusa la angajare prin care sustinea ca are carte de munca inregistrata la ITM. Inspectorul a cerut sa-i facem carte de munca acum, deoarece acesta a reclamat ca nu are carte de munca, si ca el a crezut ca acea declaratie se refera la contract de munca. Prin urmare, ITM-ul ne obliga sa-i facem carte de munca acum, dupa ce a fost concediat, pe motiv ca noi eram obligati , in urma declaratiei date de el , sa-i cerem cartea de munca si sa o depunem la ITM. Atunci am fi aflat ca de fapt, in declaratie el s-a referit la contract de munca si nu la carte de munca (asa a inteles el).
Eu imi amintesc clar, ca atunci cand l-am angajat, dupa ce mi-a dat declaratia, mi-a spus ca trebuie sa mearga sa-si scoata cartea de munca de la locul de munca anterior. E adevarat ca trebuia sa-l fi pus sa-mi scrie in declaratie acest lucru. Dar cum as putea sa-i fac acum carte de munca, daca el mai are una?
Chiar daca ar fi asa cum sustine el, ma poate obliga ITM-ul sa-i fac carte de munca acum?
Pe viitor, sunt obligat ca angajator sa solicit si sa predau la ITM cartea de munca a angajatului, asa cum sustine ITM-ul?
De regula, solicit acest lucru si chiar predau cartile de munca, dupa ce fac cate o copie la dosar, dar in cazurile in care angajatul declara ca are carte de munca, dar din diverse motive, nu o preda spre depunere la ITM odata cu contractul, contractul a fost primit la ITM fara nici o problema. Daca e obligatia angajatorului, atunci ITM-ul nu trebuia sa-mi primeasca contractul fara carte de munca sau fara declaratie!
Numai angajatorul are obligatia de a solicita cartea de munca? Angajatul nu respunde pentru ceea ce declara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 11 Februarie 2011
Sotia dvs poate merge la Casa de pensii si sa solicite eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca cu probleme mary_123454 mary_123454 AS DORI UN MIC AJUTOR AM LUCRAT LA O FIRMA X DIN DECEMBRIE 2006.CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007.S-A MAI OPERAT IN EA O MARIRE DE SALARIU IN FEBRUARIE ... (vezi toată discuția)
Incheierea c.i.m. Dana1974 Dana1974 sotul meu a parasit locul de munca in urma unui conflict de munca intre el si patron fara sa-si dea demisia .de 2 luni ne rugam sa-i inchee c.i.m si patronu nu ... (vezi toată discuția)
Carte de munca-al doilea job ionp ionp buna ziua! stiu ca s-a mai discutat o problema asemanatore, dar tot nu m-am lamurit. problema sta in felul urmator: in momentul de fata sunt angajat cu ... (vezi toată discuția)