avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Plata cas pentru chirii persoane fizice
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Plata cas pentru chirii persoane fizice

Buna. Am trei contracte de inchiriere si platesc cas. In baza carei legi? Si cat este procentul? Si cine a dat legea asta? Si cat ii mmai suportam? Si cum o contestam? O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:42, 28 Martie 2014
Am trei contracte de inchiriere si platesc cas. In baza carei legi? Si cat este procentul? Si cine a dat legea asta?




Reglementarea apare in Codul fiscal, modificat prin OUG 88/2013 de la 01.01.2014


CAP. 2
Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

....

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

....

(2^1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.


ART. 296^18 Calculul, reţinerea şi virarea contribuţiilor sociale

b) pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate:

b^1) 5,5% pentru contribuţia individuală;

Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de impozitare LuandaCazan LuandaCazan Buna ziua, am o intrebare intrucat nu am reusit sa inteleg mai nimic din cum este explicata baza pentru impozitare in articolul de lege prezentat pe site-ul ... (vezi toată discuția)
Cass chirii rex8905 rex8905 Se plătește CASS la veniturile din chirii daca sunt salariat sau pensionar? Daca da ,cat? Multumesc, (vezi toată discuția)
Contributii asigurari de sanatate persoane fizice neangajate EmiliaCrisan EmiliaCrisan Va rog sa-mi spuneti daca o persoana fizica ce nu are calitate de salariat, are doar venituri din cedarea folosintei bunurilor datoreaza fond de sanatate? (vezi toată discuția)