avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe chirii din anul 2014, calcul baza de impozitare

Buna ziua, am o intrebare intrucat nu am reusit sa inteleg mai nimic din cum este explicata baza pentru impozitare in articolul de lege prezentat pe site-ul dumneavoastra, ma poate "lumina" si pe mine cineva? Cum se calculeaza CASS-ul care va trebui platit incepand cu luna ianuarie 2014 si pentru venitul din chirie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: LuandaCazan , utilizator 16:53, 22 Octombrie 2013
OUG 88/2013 care modifica Codul fiscal Titlul Contribuţii sociale obligatorii:

5. La articolul 296^21 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
"i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor."

6. La articolul 296^22, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) şi (22), cu următorul cuprins:
"(21) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.
(22) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut."


Deci daca aveti venit brut de 2000 lei, scadeti 25%, iar baza e 1500 lei.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc mult.

Ma mai puteti ajuta cu : " Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut." Cat este salariul mediu brut? Sau concret: daca 75% din venitul brut din chirii (adica baza de impozitare) este mai mare decat acest salariu mediu brut*5, atunci se da CASS (5,5%, e corect?) LUNAR din salariu mediu brut*5? Sau oricum se calculeaza raportat la venitul din chirie. Si o alta intrebare, daca nu indraznesc prea mult: aceasta noua taxa se va plati incepand cu anul 2014 sau se datoreaza retroactiv, si daca da, pe cati ani?

Multumesc din nou.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas in baza contract inchiriere locuinta jorj10 jorj10 Buna seara! Va rog sa ma lamuriti daca se poate cu un aspect: Sunt co-proprietar impreuna cu tatal meu al unui apartament pe care dorim sa il ... (vezi toată discuția)
Plata cass miha2766 miha2766 Buna ziua, As dorii o lamurire vis-a-vis de plata CASS. Citind un articol aparut pe site-ul dvs, de unde citez \\"...o persoană care va obţine doar ... (vezi toată discuția)
Plata cas pentru chirii persoane fizice SIE SIE Buna. Am trei contracte de inchiriere si platesc cas. In baza carei legi? Si cat este procentul? Si cine a dat legea asta? Si cat ii mmai suportam? Si cum o ... (vezi toată discuția)