Mie, sincer, cam toata legislatia pe aceasta tema mi se pare oarecum ambiguua. Daca art 2 HG 5/1999 prevedea ca sindicatele impreuna cu angajatorul pot stabili prin CCM-uri clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadă numărul salariaţilor din unitate, art. 5 din codul muncii prevede:
1 In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
2 Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
3 Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. 2, care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
4 Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. 2, dar care produc efectele unei discriminari directe.
Dupa mine, se cam bat cap in cap. Eu, intr-adevar, consider ca este o discriminare acordarea TM diferentiat, pe criterii salariale, ptr. ca si cel ce are salariu de 3000 lei presteaza aceiasi munca ca cel ce are 3050 lei. Intrebarea mea este, si as aprecia daca mi-ar raspunde un avocat specializat pe legislatia muncii: Aceasta situatie poate constitui motivul chemarii in instanta, bazandu-ne pe principiul discriminarii? Stiu ca a fost un precedent pe aceasta tema si persoana in cauza si-a castigat toate drepturile pierdute, in acest caz, tichetele de masa restante. Sau ce alte parghii ar mai exsta ptr. a obliga angajatorul sa nu faca astfel de diferente?
Multumesc celor ce mi-au raspuns pana acum si astept noi raspunsuri!
Situatiile respective mentionate de colegul freelis se refera la acele categorii de salariati care nu presteaza munca ori primesc indemnizatii de deplasare, ceea ce reprezinta alt aspect juridic care excede intrebarii petentei...In rest,toate aprecierile sunt corecte....success tuturor.