avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se pot acorda preferential tichetele de masa pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se pot acorda preferential tichetele de masa pentru salariatii unei firme private ?

Buna seara
Se poate acorda preferential tichetele de masa pentru salariati unei firme private , , sau dupa niste criterii care nu sunt in contractul individual de munca ? de exemplu criterii de performanta , eu stiam ca legea 142/1998 nu reglementeaza absolut deloc cine primeste sau nu tichete pentru salariati din cadrul aceleiasi firme.
Ultima modificare: Miercuri, 23 August 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Mihai Cochior , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:05, 23 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

Da, angajatorul poate stabili criteriile pe baza cărora să acorde tichetele de masă prin contractul colectiv de muncă.

Legea 142/1998 menționează următoarele:
„Art. 1, alin. (6) Angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.”

În completare, HG 23/2015 stabilește următoarele:

„Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a)numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b)numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c)criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete de masa adrian599 adrian599 Cum se procedeaza cu tichetele de masa, angajatorul plateste pt ele,firma este scutita de la impozit ,cine are dreptul la ele .Multumesc (vezi toată discuția)
Tichete de masa conform legii sau preferential? cristina_b cristina_b Daca intr-o firma exista contract colectiv de munca dar nu s-a prevazut nimic referitor la acordarea tichetelor de masa si angajatorul a prevazut intr-un act ... (vezi toată discuția)
Alocare bonuri de masa preferential Danut-a Danut-a Buna ziua, lucrez la o societate comerciala unde se dau bonuri de masa, atat eu cat si alti colegi nu primesc aceste bonuri de masa. Am intrebat de ce nu ... (vezi toată discuția)