avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ma ajuta cineva? va multumesc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ma ajuta cineva? va multumesc

lucrez la o firma de paza de aproape 2 ani si de vreun an de la programul 12/24 , 12,48 am ajuns sa lucrez 12/24 , 12,24 nu ne platesc ore nu nimic . in fine ..., sotia mea trebuie sa nasca saptamana asta si nu a avut un loc de munka si as dori sa beneficiez eu de indemnizatia la stat pt cresterea copilului,. Si acum urmeaza problema... au auzit cei de la firma la care lucrez si luni in data de 31.03.2014 ma cheama la sediu sa ma dea afara ..pt ca ei cred ca fac post natal pt 2 ani de zile sa nu mai muncesc... dar eu vreau duar indemnizatia cu care pot munci linistit. intrebarea mea este daca o sa fiu in preaviz mai au obligatia de ami completa actul necesar pt primarie. va rog explicatimi si mie ce trebuie sa fac multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 28 Martie 2014
Ca sa va dea afara au nevoie si de un motiv intemeiat, daca doar daca nu desfinteaza postul pe care il aveti dvs, in fine, va puteti adresa cu o plangere la ITM.
1. - Perioada de preaviz este vechime in munca si face parte din contractul individual de munca.
- In perioada de preavia aveti aceleasi drepturi ca orice alt salariat, deci si dreptul de a intra in concediu crestere copil (CCC).
- Daca angajatorul procedeza altfel faceti urgent o sesizare la ITM.

2. - Din punct de vedere financiar, pentru dvs. ar fi cel mai bine sa solicitati plata stimulentului de insertie, de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru mnca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

3. Deoarece sotia nu are loc de munca ea nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si, in acest caz, dvs. puteti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului si pana acesta va implini 2 ani.

4. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie nu va trebuie acordul angajatorului.
- Mergeti la Primarie, luati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

5. Stimulentul de insertie il veti primi numai atata timp cat aveti venit din salariu.

6. - Daca va concediaza, totusi, veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- In timp ce sunteti in somaj puteti sa solicitati intrarea in CCC.
- Pe perioada de CCC se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului myky123 myky123 sunt insarcinata in 30 de sapt si vrem ca sotul sa intre in concediu de crestere a copilului pt ca eu nu muncesc daca este dat afara de la munk inainte cu 2 ... (vezi toată discuția)
Somaj sau concediu crestere copil danapauss danapauss am o fetita cu handicap grad 1,sunt asistent personal,am nascut in septembrie un baietel si am optat sa raman angajata si sa primesc stimulentul de ... (vezi toată discuția)
Sotul poate intra in concediu de crestere a copilului? Corina271 Corina271 Buna ziua! Am si eu o nelamurire,sotul poate intra in concediu de crestere a copilului? Pentru ca eu nu lucrez asa ca eu nu pot intra in pre/post ... (vezi toată discuția)