avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transportul copiilor in autoturisme
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transportul copiilor in autoturisme

Am 3 copii(o fetita de 4 ani si gemeni de un an) si nu sunt sigur daca solutia gasita pentru transportul acestora cu autoturismul personal este in regula. Pentru ca nu au loc pe bancheta din spate trei scaunele speciale pentru copii, am asezat unul dintre scaunele pe scaunul din dreapta - fata(pentru fetita de 4 ani), iar sotia si ceilalti doi copii stau pe bancheta din spate. Va rog sa-mi spuneti daca din punct de vedere legal este in regula! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 13:34, 10 Iulie 2014
Este interzis transportul copiilor cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă.
Exista in legislatie vreo precizare cu privire la pozitionarea scaunului special pentru transportul copiilor?
Nu vreau sa cred ca nu am o solutie de transport pentru intreaga familie.
Multumesc!
Legislatia rutiera impune anumite reguli atunci cand vine vorba despre transportarea copiilor cu masina. In plus, cei care le incalca risca amenzi substantiale, ce pot ajunge pana la 1.800 lei.

copil in masinaCodul rutier este dur cu cei care nu respecta regulile privind transportul copiilor cu autoturismul. Astfel, dispozitiile interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.



Mai mult chiar, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede, la articolul 97, ca orice copil cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor sale.



In ceea ce priveste copiii mai mici de 3 ani, legislatia rutiera este si mai stricta. Asadar, conform Regulamentului citat, copiii cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.



Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functia de varsta si greutatea celor mici.



De asemenea, si copiii de pana in 12 ani ar trebui transportati in masina in scaune special concepute pentru ei (in magazinele de specialitate existand astfel de produse), chiar daca legislatia rutiera nu impune acest lucru.

Sursa: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate scaun auto copii flaviuska flaviuska Am doi copii gemeni cu handicap grav tetrapareza spastica, nu isi tin capul si nu stau in fund, trebuiesc transportati cu masina peste tot prin tara la ... (vezi toată discuția)
Transport copii div26m div26m Buna ziua am un nepot face 9 ani in august ma intrebam dupa noua lege daca il pot transporta in locul din fata ,la un renault trafic care are total 3 locuri in ... (vezi toată discuția)
Scaunul auto la copii anny2007us anny2007us Buna ziua, Sunt un pic confuza, in Noul Cod Rutier scrie ca este obligatoriu scaunul auto la copii cu varsta de pana la 3 ani, si totusi...copii cu o ... (vezi toată discuția)