avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorii restante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorii restante

am o intrebare daca ma puteti ajuta.am niste datori pe care nu le-am mai platit delok....intrebarea este....e adevarat ca dupa cinci ani te sterge din baza lor de data ca datornic?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:23, 28 Martie 2014
C, proc. fiscala:

Art. 91 Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiilor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.

(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.

(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Art. 92 Întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale

(1) Termenele de prescripție prevăzute la art. 91 se întrerup:

a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;

b) la data depunerii de către contribuabil a declarației fiscale după expirarea termenului legal de depunere a acesteia;

c) la data la care contribuabilul corectează declarația fiscală sau efectuează un alt act voluntar de recunoaștere a impozitului datorat.

(2) Termenele de prescripție prevăzute la art. 91 se suspendă:

a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;

b) pe perioada cuprinsă între data începerii inspecției fiscale și data emiterii deciziei de impunere ca urmare a efectuării inspecției fiscale;

c) pe timpul cât contribuabilul se sustrage de la efectuarea inspecției fiscale;

d) pe perioada cuprinsă între data declarării unui contribuabil inactiv și data reactivării acestuia.

(3) Dispozițiile dreptului comun privitoare la prescripția extinctivă sunt aplicabile în mod corespunzător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea datoriilor fiscale petricamocan petricamocan pentru stopaj la sursa plus alte datorii la bugetul de stat,din martie 2006, dosarul nu a ajuns inca in instanta dar este spre finalizare,care este ... (vezi toată discuția)
Prescrierea impozitului datorat primariei soranya soranya In citi ani se presctiu sumele neachitate, datorate, ca impozit pe cladiri si teren?Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Amenda de la politia comunitara din 2009 sylvertim70 sylvertim70 am primit prin posta o scrisoare recomanadata in care era o somatie de la DFMT,prin care sant somat sa platesc o amenda din 5.11.2009 data la care a fost ... (vezi toată discuția)