avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Centrala de bloc - facturi uriase
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Centrala de bloc - facturi uriase

Locuiesc intr-un imobil care are centrala de bloc, intr-un apartament de 3 camere. Pentru o luna de vara factura a fost de ~450 lei iar pentru ianuarie 2014 factura a fost de ~910 lei in conditiile in care in blocuri conectate la RADET facturile au fost de 150 si respectiv 450 lei.

Pentru un apartament in acelasi imobil cu 0 persoane, intr-o luna de vara se plateste suma de ~160 lei deci presupun ca diferenta pana la cei 450 ai mei sunt consumurile(gaz si apa) calculate pentru mine ceea ce mi se pare enorm.

Imi poate explica cineva ce se presupune ca intra in acea suma de 160 lei care trebuie platita cand apartamentul este gol si ce poate reprezenta diferenta pana la cei 450 pe care ii platesc eu?

Avand in vedere ca atat intr-un bloc conectat la RADET cat in blocul meu se platesc aceleasi lucruri - salarii, gunoi, intretinere spatii comune, lift, etc - si facturile sunt cu 300 lei mai mici, pot presupune ca exista unele incarcari nejustificate ale facturilor?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 12:09, 1 Aprilie 2014
Asa cum scrie si @cyan, explicatiile trebuie cerute in mod oficial la as. proprietari. Ca sunteti in relatii bune cu cei de acolo, nu are relevanta. Dansii sunt obligati sa va de-a toate informatiile de care aveti nevoie, daca le solicitati. Dar daca numai dvs. sunteti singurul nemultumit din tot imobilul, inseamna ca este o problema, dar daca mai sunt si alti nemultumiti, problema se pune altfel. Deci, incercati sa va uniti si sa incercati rezovare in comun a numeroaselor necunoscute.
Un prim pas ar fi trebuie sa urmariti listele de plata - care trebuie sa contina absolut toate informatiile de care aveti nevoie, sa faceti o analiza a costurilor lunare. Si pentru ca tot ati adus in discutie, acelasi lucru il puteti face si la blocul conectat la RADET. Puteti "vizualiza" si lista de plata de acolo si sa faceti niste comparatii, pe tipuri de cheltuieli, sa observati unde este "incarcatura" mai mare la blocul dvs. si unde s-ar mai putea reduce.
In alta ordine de idei, multe din neclaritatile dvs. provin din necunoasterea de catre proprietari a modului de organizare a asociatiei de proprietari din care faceti parte, de hotararile care se iau in AG a proprietarilor, de aceea si mie - care nu cunosc nimic din toate acestea, valoarea cheltuielilor scrise mai sus de dvs. mi se par exagerate. Insa nu acelasi lucru l-as spune daca as avea acces la informatii.
Multumesc!
Andruso a scris:

Locuiesc intr-un imobil care are centrala de bloc, intr-un apartament de 3 camere. Pentru o luna de vara factura a fost de ~450 lei iar pentru ianuarie 2014 factura a fost de ~910 lei in conditiile in care in blocuri conectate la RADET facturile au fost de 150 si respectiv 450 lei.

Daca aveti in mana 450 lei si va uitati cu atentie la ei, este posibil sa vedeti ca aveti o hartie de 200 lei, una de 100 lei, doua de 50 lei sau 5 de 10 lei... sau alte combinatii.
Exact asa si suma totala afisata pe lista de plata, care difera de la o luna la alta, este formata din mai multe sume mai mici, afisate pe coloane distincte. In partea de sus a fiecarei coloane scrie ce reprezinta. Asa aflati pentru ce aveti de plata 450 sau 910 lei.
Poate ca unele sume vi le puteti explica imediat facand corelatia cu consumurile dumneavoastra contorizate individual iar altele nu o sa vi le puteti explica imediat. Pentru acestea din urma cereti sprijinul administratorului sa va lamureasca.
Lisata de plata trebuie sa conțina detalierea obigațiilor de plată comune, respectînd art. 21, al. 2 din HGR. nr. 1588/2007 și modelul Listei de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, (cod 14-6-28) prevăzut în Anexa 2 la Ordinul nr. 1969/2007 al ministrului economiei si finantelor privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial.
Acest model are un continut minimal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intretinerea la bloc pt un copil irinukiry irinukiry As dori sa stiu daca un bebelus nu are facilitati la intretinere? Trebuie sa plateasca intretinerea cat un adult? Nu mi se pare normal si corect pentru ca el ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere apartament nelocuit alina_25 alina_25 O familie pleaca la lucru in alta parte timpde 4-5 luni lasand apartament nelocuit ce anume trebuie sa plateasca ca intretinere si ce nu avand in ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Va rog sa mi spuneti daca exista o lege care prevede ca un locatar,daca locuieste in apartament,mai putin de 10 zile in apart. intr o luna,trebuie sa ... (vezi toată discuția)