avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri lucrare instalatie gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri lucrare instalatie gaze

Buna ziua,

In asociatia noastra s-au separat intro coloana de gaz 12 proprietari din totalul de 40 de apt. Saptamana trecuta s-a efectuat revizia instalatiei de gaze a celor 28 de locatari care au ramas bransati la coloanele initiale ale blocului. Cu aceasta ocazie s-au detectat scapari de gaze la parter la 3 robineti si la o imbinare filetata, acestea fiind pe holul blocului, pana la urcarea coloanelor pe verticala prin bucatarii.
Au venit de la firma, au remediat defectiunile. Am primit factura pentru piese si manopera aferenta.
Intrebarea este: cheltuiala se imparte la cei 28 de proprietari care folosesc coloanele respective sau se imparte la toti? Daca HG 1588/2007 spune ca se distribuie conform cu cota parte indiviza, in cazul in care se imparte doar la cei 28 cum se imparte, la numar de apartamente?
Multumesc.
HG 1588/2007 Art.32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Se repartizeaza tuturor apartamentelor. indiferent daca mai sunt sau nu conectate la acea teava deoarece ea este in proprietate comuna, iar renuntarea la folosinta ei nu inseamna si renuntarea la cota-parte de proprietate pentru a carei intretinere si reparatie se plateste ori de cate ori este nevoie. conform citatului de mai sus postat de @thran.
Eu sunt de alta parere.
Costul intretinerii, reparatiilor, reviziilor instalatiei de gaz comune se suporta de cei care sunt bransati la aceasta. Iata la noi avem demisolul, parterul si mezaninul ocupat din constructie cu spatii comerciale. acestea ocupa aproape 40 % din suparafata utila a blocului. Acestia au au instalatie de gaz si de incalzire separata de instaltia de gaz si de incalzire a apartamentelor de deasupra. Atunci cand acei agenti economici isi intretin ori repara instaltiile lor de gaz sau incalzire, o fac pe mabii lor iar cand proprietarii de apartamente isi repara instalatia de pe scara o fac pe banii proprietarilor de apartamente. Si asta chiar in conditiile in care e o scara cu toate spatiile si apartamentele cuprinse in acelasi cadastru, cote indivize calculate pe toata scara...
Apoi legea 230/2007 defineste in art. 3 litera d, notiunea de proprietate comuna:
- În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Pai atentie la subliniere: este instalatia comuna daca nu se poate delimita fizic, pozitie...
Ori in aceasta situatie instalatia cea veche este comuna pentru apartamentele x,y,z..., adica este comuna celor 28 de apartamente iar instalatia noua, cea pentru centralele termice de apartament este la randul ei comuna dar pentru apartamentele a,b,c.. adica cele 12 bransate la acea instaltie.

Acum sigur ca daca vecinii se inteleg si vor sa contribuie toti 40 la intretinerea instaltiei vechi si apoi toti 40 la intretinerea instaltiei noi, e in regula. Dar legal, acestea sunt instalatii diferite si sunt comune doar unora si nu tuturor, asa cum am explicat.
Pai nu e vorba de intelegere, ci de cota-parte de proprietate la care nu poti renunta chiar daca nu o mai folosesti, conform paragrafului mai sus mentionat de @thran.

Noua conducta este a celor care au montat-o, nu a tuturor pentru ca nu toti au cota-parte indiviza la ea, neplatind nimic cand a fost montata.
Repet.
Intr-un bloc sunt 20 de apartamente de la etajul unu pana la zece care insumeaza 1200 metri patrati suprafata utila. La parter si mezanin sunt 2 spatii comerciale care insumeaza 600 metri patrati suprafata utila.
Cota indiviza de proprietate a unui apartament este 60:1800X100= 3,34%
Cota indiviza de proprietate a unui spatiu comercial esrte 300:1800X100=16,67%
Asta nu inseamna ca un spatiu comercial participa cu 16,67% din costul de intretinere a liftului care este pe scara blocului, acesta fiind numai al proprietarilor de paratamente.
La fel proprieatarul unui paratmnent nu participa cu 3,34% din costul geamurilor pe care le schimba spatiile comerciale, ori daca-si inlocuiesc complet instalatia de incalzire, acestea fiind doar ale lor chiar daca sunt pe fatada blocului iar fatada este conform legii parte comuna, ori instalatia de incalzire este comuna pentru cele doua spatii comerciale...
Adica acolo unde se ppoate delimita proprietatea comuna, se delimiteaza.
Dar participa toti (proprietari de apartamente si de spatii comerciale) de exemplu la salariul administratorului cu cate 3,34% si respectiv 16,67%.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)