avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri lucrare instalatie gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri lucrare instalatie gaze

Buna ziua,

In asociatia noastra s-au separat intro coloana de gaz 12 proprietari din totalul de 40 de apt. Saptamana trecuta s-a efectuat revizia instalatiei de gaze a celor 28 de locatari care au ramas bransati la coloanele initiale ale blocului. Cu aceasta ocazie s-au detectat scapari de gaze la parter la 3 robineti si la o imbinare filetata, acestea fiind pe holul blocului, pana la urcarea coloanelor pe verticala prin bucatarii.
Au venit de la firma, au remediat defectiunile. Am primit factura pentru piese si manopera aferenta.
Intrebarea este: cheltuiala se imparte la cei 28 de proprietari care folosesc coloanele respective sau se imparte la toti? Daca HG 1588/2007 spune ca se distribuie conform cu cota parte indiviza, in cazul in care se imparte doar la cei 28 cum se imparte, la numar de apartamente?
Multumesc.
Iar apropo, in general cheltuielile nu trebuie repartizate in functie de suprafata apartamentului ci in functie de cota parte din acea instalatie.Iar acea cota parte a fost stabilita in momentul in care a fost creat bunul, poate sa fie in in functie de suprafata utila sau chiar parti fixe (fiecare proprietar sa detina 1/100 din instalatie)


Cota-parte indiviza este stabilita in functie de suprafata utila a fiecarui apartament/spatiu din condominiu, se insumeaza toate suprafetele utile si se stabileste CPI. Deci daca repartizarea cheltuielilor se face in functie de CPI sau de suprafata utila rezultatul este tot ala, nu este mai mult sau mai putin.
Asa este si-am explicat de mai multe ori ca este mai practic pentru toata lumea ca pe lista de plata sa apara cheltuielile proportional cu supafata utila. Oricine poate vedea cum din 4 in 4, de exemplu, apartamentele au aceeasi suptafata si aceleasi cheltuieli aferente. Iar acolo unde apartamentul a fost modificat, unde i s-a schimbat suprafata utila, se poate vedea si cheltuiala proportionala cu aceasta noua suprafata, fara complicatii si calcule...

Spunea cineva ca undeva in nustiuce documente de la constructia blocul s-ar fi mentionat care instalatii apartin si cui aparti, in ce cota procentuala s.a.m.d. Sunt doar reflectii de seara.
In cartea tehnica, in intreaga documentatie cuprinsa in cartea tehnica, nu se specifica daca liftul, de exemplu, este repartizat unora si nu altora, daca o instalatie de orice fel ar fi ea este a unora sau a altora..
Apoi in actele de proprietate ale fiecarui apartament iar nu se specifica de vreo instaltie comuna unora sau altora, de vreo terasa comuna, de vreo usa de acces in casa scarii, de vreun uscator comun s.a.m.d. In actele de proprietate sunt doar cifre ce reprezinta cota parte indiviza din proprietatea comuna a constructiei si cota parte di9n terenul pe care este construit blocul ori scara.
Iar aici sunt greseli peste greseli pentru ca apartamentele au fost cumparate, rascumarate... iar schitele cadastrale au fost facute de diferiti "specialisti" in cadastru a caror lucari nu au fost verificate ori corectate de nimeni.
Va dau un exemplu.
Acum 3 ani cineva a cumparat doua apartamente pe o scara de bloc. Fiind usa in usa, omul a intocmit un proiect si a facut modificari. A unit apartamentele, a inchi9s balcoanele si a marit camerele, a repozitionat pereti s.a.m.d. Unele mici modifica sunt cam la limita legii dar in general sunt legal facute. Dar dupa toate acestea omul si-a facut o lucrare noua de cadstru, cu "specialist" in domeniu, autorizat... A inregistrat la Oficiul de cadastru sa fie totul legal. Cand a adus actele definitive la asociatie am constatat o greseala elementara dar mare: are trecut in acte o cota indiviza de proprietate de 25%. Pai acea scara are 46 de apartamente cu peste 2659 metri patrati suprafata utila iar cele doau apartamente comasate au 128 metri patrati. Indiferent cum ati vrea sa socotiti nu poate avea o cota de 25%.
Greseala este evidenta si facuta de un "specialist" care a facut o evaluare "la ochi" a proprietatii. Adica specialistul nstru a vazut ca cele doua apartamente sunt intr-un tronson cu 8 apartamente dar fara a tine cont ca de la etajul unu in jos mai sunt inca trei nuvele de spatii conerciale, fara sa tina cont ca acel tronson este pe aceeasi scara avand intrare comuna, sacri de avces comune, lift comun... cu alte 38 de apartamente ce urca pana la etajul 10 iar unele instalatii, holuri, uscatoare, terase... sut comune pentru toate cele 46 de apartamente si numai unele sunt comune doar celor 8 apartamente.
Acum daca ar fi sa-i folosim cota parte indiviza trecuta in cadastru omul ar trebui sa suporte 25% din cheltuielile comune, in fapt el avand doar 128 m.p. din totalul de2659, adica doar 4,82%.
Si, repet, asemenea greseli sunt in multe acte de propriatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza gfieraru gfieraru Buna ziua, Am citit toate topicurile cu cota indiviza dar nu am gasit raspuns la urmatoare speta cu care ma confrunt. In discutie este un bloc cu doua ... (vezi toată discuția)