avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara student

Buna ziua.Fiul meu dupa implinirea varstei de 18 ani, a inaintat instantei cerere si i s-a admis continuarea platii pensiei alimentare de catre tatal sau biologic pana la terminarea studiilor. In vara anului trecut 2013, a fost admis la buget, sesiunea din vara, la Universitatea Bucuresti, student in urma examenului la care a obtinut media 9.59 .In prezent este student in anul intai. tatal sau a cerut in instanta ca fiind ilegala plata pensiei alimentare pt luna septembrie 2013 cand pt o luna, ne mai primind nimic de la tatal sau a obtinut un contract determinat de 1 luna , (fiind deci admis deja ca student) ca operator introducere date, fiind in nevoie si avand la dispozitie o luna de vacanta inca, pana la inceperea anului universitar. In ce temei face acesta actiunea si care este legea care desi era student declarat admis, desi a muncit numai 1 luna pana la inceperea anului universitar ar putea sa ii dea castig de cauza tatalui sau in acest demers.? Multumiri anticipate.
Conteaza pt admiterea cererii tatalui, cat s-a stabilit sa plateasca pensie, cat a fost venitul copilului in acea luna raportat la nevoile sale.
Va depune intampinare in ambele cazuri fie ca e de acord cu cererea, fie ca nu.
Poate compensa cu plata pe alta luna.
Pacat ca nu isi poate permite sa stea in pensia individului ca ar mai urma cursuri pana la. exact 26 de ani.
Multumesc mult.Pacat este ca veniturile tatalui s-au redus. In fapt cand si-a schimbat locul de munca s-a trecut cu minim pe economie (fractiune de 2 ore) ca sa nu figureze cu salariu mare si sa ii mai dea fiului meu aceeasi pensie (care era una buna de 1744 lei lunar).I-a spus insa in fata ca "la negru" e treaba lui daca isi ia bani de la angajator , nu il poate "prinde" decat cu ce e pe hartie . Asta este . Multumesc pentru raspunsuri si suport.

Si acum cum plateste pensie, raportat la salariul minim norma intreaga sau redusa ?
Fara legatura cu subiectul, cum a aflat ca fiul a muncit fix o luna anul trecut ?
Acum, tot la initiativa fiului meu care a cerut unui mediator sa medieze litigiul legat de micsorarea pensiei alimentare) s-a convenit in incheierea de mediere ca de acum incolo, tatal sa achite 25% cf legii din venitul actual(micsorat) pe care l-a probat cu acte si inscrisuri de la pensiile militare (singurele venituri pe care le putem "afla"). Din prima casatorie (inainte de a fi casatorit cu mine ) tatal fiului meu mai are doi copii (32 de ani si respectiv 28 daca nu gresesc ) cu care tine legatura .Fiul meu nu s-a "ascuns" cand s-a angajat , nu s-a gandit nicio clipa ca face ceva rau , a fost mandru ca poate contribui la propria sa intretinere si nu imi mai ingreuneaza mie situatia , dar nicio clipa nu s-a gandit ca asta inseamna ca tatal are dreptul sa il priveze in acea luna de pensia alimentara. Cand insa a considerat ca se poate "lega" de acest aspect tatal nu s-a sfiit sa o faca .
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
kameliaflorescu, utilizator
Nu constituie infractiune si , in opinia mea, pentru o luna de munca ocazionala prestata de beneficiarul pensiei de intretinere, acesta nu ar trebui sa restituie pensia. Insa, codul civil stabileste ca pensia se datoreaza celui aflat in nevoie, de la data cererii....Interpretand textul ad literam, ar putea exista instante care sa admita cererea reclamantului de al oblige pe beneficarul pensiei sa restituie suma primita in luna/perioada in care a prestart munca, motivate de faptul ca in perioada respective NU SE AFLA IN NEVOIE, intretinandu-se singur, obtinand venituri....Totusi, nu pot sa cred si nici sa calific un asemenea comportament al unui astfel de tata, plin de rautate fata de propriul sau copil pentru o suma neindestulatoare fata de nevoile unui adolescent si student.

Alte discuții în legătură

Modificare cuantum pensie alimentara versus modificare program de vizita minor! celentana26 celentana26 Buna! In urma unei hotarari judecatoresti definitive data in luna iulie a acestui an, s-a stabilit un program de vizita minor, cu preluare la dimiciliul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters343338 ContSters343338 Platesc pensie alimentara copilului meu incadrat intr-o forma de invatamant superioar si am aflat ca pe o perioada de un an si jumatate - mai exact din luna ... (vezi toată discuția)
Motive respingere cerere de micsorare pensie doina44 doina44 Buna ziua, am 2 probleme : 1.anul trecut in mai s-a stabilit o pensie alimentara de 450Euro pentru tatal copilului meu, cu plata de la ramanerea definitiva ... (vezi toată discuția)