avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine poate si trebuie sa stea in judecata primarul, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine poate si trebuie sa stea in judecata primarul, primaria sau orasul?

A fost chemata in judecata o primarie pentru a garanta restituirea unei sume de bani retinuta in mod abuziv de catre o persoana juridica, ce lucra in numele primariei. Primaria prin primar a invocat lipsa calitatii procesuale intrucat sustine ca este lipsita de personalitate juridica si ca doar orasul poate sta in judecata. Dupa parerea dumneavoastra cine poate avea capacitate procesuala, primarul, primaria sau orasul ?

Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 14:10, 2 Mai 2020
PRIMARIA nu are capacitate de folosinta.

Orasul poate fi chemat in judecata in calitate de parat, prin PRIMAR.

Comuna poate sta in judecata, in calitate de parat, prin PRIMAR.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, doar unitatea administrativ teritorială are calitate procesuală, având personalitate juridică, şi nu Consiliul Local sau Primaria, care nu sunt entităţi cu personalitate juridică, ci organ deliberativ, respectiv structură executivă a unităţii administrativ-teritoriale, neavând capacitate de folosinţă a drepturilor civile pentru a fi parte în judecată.

Astfel, chiar dacă în contractul de asistenţă juridică semnat de Primar, în mod formal este indicat faptul că acesta reprezintă Consiliul Local Jimbolia şi Primăria Jimbolia, în realitate el semnând în numele unităţii administrativ teritoriale, care este Oraşul Jimbolia, deoarece, conform art. art. 21 alin. (2) şi art. 62 alin. (1) din Legea nr. 215/2001, primarul reprezintă unitatea administrativ teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie. Prin urmare, calitate procesuală în cauză o are Oraşul Jimbolia, şi nu Primăria Jimbolia. (Decizia nr. 1956 din 5 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect completarea hotărârii, în sensul admiterii cheltuielilor de judecată)
Multumesc. Din 2014 si pana in ziua de azi am invatat deja si eu asta. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea delictuală Narcisa_ Narcisa_ 1) Chemarea în judecată a primăriei pentru răspundere civilă delictuală (art. 1349 NCC), se depune la instanța judecătorie sau tribunal? Care este ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aricici aricici In cazul unei decizii a unui Primar , decizie de sanctionare a unui functionar public din subordine, in contestatia pe care acest functionar o depune la ... (vezi toată discuția)
Capacitati procesuale aser aser Care este legatura intre capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu pentru persoane juridice.Primariile au capacitate de exercitiu ?pot fi in ... (vezi toată discuția)