referitor la onorariul avocatului, sunt in statutul profesiei ( la art.132) cateva criterii pt. a-l stabili :
a) timpul si volumul de munca solicitata pentru executarea mandatului primit sau activitatii solicitate de client;
b) natura, noutatea si dificultatea cazului;
c) importanta intereselor in cauza;
d) imprejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client il impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, daca aceasta imprejurare poate fi constatata de client fara investigatii suplimentare;
e) notorietatea, titlurile, vechimea in munca, experienta, reputatia si specializarea avocatului;
f) conlucrarea cu experti sau alti specialisti impusa de natura, obiectul, complexitatea si dificultatea cazului;
g) avantajele si rezultatele obtinute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat;
h) situatia financiara a clientului;
i) constrangerile de timp in care avocatul este obligat de imprejurarile cauzei sa actioneze pentru a asigura servicii legale performante.
Noutatea reclama o solutie deosebita, originala;e o situatie cu care nu s-a confruntat nici un alt avocat ori poate ca da, dar nu e ceva cunoscut;in acest caz nu se poate spune de la bun inceput cat timp si ce volum de munca presupune demersul, ori ce dificultati pot aparea pe parcurs, poate noutati si ele.Noutatea subsumeaza ea insasi o parte din criterii.
Pt. a se reflecta in onorariu, evaluarea noutatii se face de la caz la caz, in functie de toate elementele a caror interventie e necesara in rezolvarea cauzei-e o apreciere subiectiva, chiar daca si pt. asta s-ar gasi criterii obiective ( timp, costuri, nevoia de expertize deosebite ori specialisti etc).
judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cate ori vor constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari, fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat."