avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Amortizare autoturisme
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Amortizare autoturisme

In cazul in care avem un ML si este utilizat in scopul activitatii economice pentru deplasari la punctele de lucru, banca , vama, autoritati fiscale, cheltuiala cu combustibilul este integral deductibila.
Amortizarea este de 5000 de lei pe luna.
In aceasta situatie amortizarea cf art 24 alin 11, are deductibilitate limitatea de 1500 lei ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:24, 1 Aprilie 2014
Da, daca nu va incadrati la exceptiile de mai jos:

(11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.


-------------------------------
1. autoturism - autovehicul din categoria M1, cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de pasageri şi care are, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri şezând;
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate amortizare pentru autoturismul directorului de vanzari vgajdos vgajdos Amortizarea pentru autoturismul directorului de vanzari este deductibila integral, in proportie de 100 %, in cazul in care amortizarea lunara este mai mare de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli auto 100% GeorgianaF GeorgianaF Buna ziua, Va deranjez cu o speta frecvent intalnita si cu interpretare ambigua, cel putin pentru mine. Nu imi este foarte clar daca pentru o masina care ... (vezi toată discuția)
Achizitie autoturism (fiscalitate) kristinikk kristinikk Buna ziua, As dorii sa supun atentiei dvs. urmatoarea speta: La 31.07.2015 s-a achizitionat un autoturism in suma de 50.000 lei, TVA 12.000 lei, total ... (vezi toată discuția)