elga50 a scris:
Eu stiu ca cine e vinovatul, plateste. Sau dv. stiti altceva?
In majoritatea cazurilor nu "vinovatul" plateste. Cel putin nu vinovatul asa cum il vedeti dvs. Dvs ganditi in sfera persoanelor care primesc o amenda si trebuie sa o plateasca.
In lumea reala exista mult mai multe cazuri in care sanctiunea este aplicata cuiva care nu este persoana fizica: mari companii, institutii de stat, cluburi de fotbal, ong-uri, etc.
Mergand pe aceeasi linie de rationament, vinovatul este persoana cu responsabilitate, care a luat deciziile respective ce au determinat sanctiunea.
Deci "vinovatul" este total diferit de "persoana" care este sanctionata.
Eu totusi vad lucrurile mult mai simplificat.
Vinovatul este chiar cel care primeste sanctiunea. Evident, ca o forma de organizare nu poate sa se guverneze singura, si este guvernata de niste reprezentanti - persoane reale.
Totusi, repet, acelor persoane nu li se poate transfera sanctiunea primita pe asociatie/societate etc.
In anumite situatii, si doar in anumite situatii, organele abilitate pot depasi granitele patrimoniale ale "persoanei sanctionate".
Din ce stiu eu doar PFA-urile, si anumite tipuri de societati comerciale este posibil acest lucru ( Societatea in nume colectiv sau societatea in comandita pe actiuni)
Incazul firmele normale, pe care le intalnim la noi, atat SA-urile cat si SRL-urile, raspund numai cu patrimoniul social al acestora. Punct. Tocmai de aceea se si numes SRL - societate cu raspundere limitata. (nu ma refer aici la raspunderea cand e vorba de fapte penale pentru ca acolo e alta poveste)
@ceau
Dar dvs ati citit articolul? sau macar titlul ? Ce spune?
"Reprezentantul legal al unei societati
ar putea fi obligat "
1. Nu plecati urechea la toate aberatiile care invadeaza internetul si nici macar la aberatiile oficiale ale institutiilor abilitate. S-au vazut destule reglementari neconstitutionale (pentru ca da, o astfel de prevedere ar incalca dreptul fundamental la proprietate garantat prin constitutie, plus multe alte legi).
2. Daca tot il cititi, atunci e bine sa intelegeti si despre ce e vorba. Acel ordin nu schimba nimic fundamental. Aproba doar niste "instructiuni", adica niste norme de aplicare. Nu au schimbat Legea in sine, au incercat doar sa clarifice modul in care se aplica. Cu atat mai mult, cred ca acele prevederi se refera la situatiile de fapte penale, in care statului nu ii este usor sa se recupereze pagubele de la vinovati. In nici un caz nu se aplica in cazul amenzilor.
Deci haideti sa terminam o data cu aceste divagari. Va rog frumos.