avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Salariat peste 55 ani = grup sensibil?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Salariat peste 55 ani = grup sensibil?

Ma poate ajuta cineva cu cadrul legal din care reiese ca persoanele peste 55 ani sunt considerate ca facand parte din grup sensibil cf art. 35 din L319/2006
Multumumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Dianex Serv SRL, Contabil
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:49, 3 Aprilie 2014
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
CAPITOLUL VII Grupuri sensibile la riscuri.
Art. 35. - Grupurile sensibile la riscuri specifice, cum ar fi femeile gravide, lehuzele sau femeile care alăptează, tinerii, precum şi persoanele cu dizabilităţi trebuie protejate împotriva
pericolelor care le afectează în mod specific.
Art. 36. - Angajatorii au obligaţia să amenajeze locurile de muncă ţinând seama de prezenţa grupurilor sensibile la riscuri specifice.
La art.35 nu sunt mentionate persoanele peste 55 de ani ca facand parte din grupurile sensibile la riscuri.
Puteti beneficia de aceasta prevedere din art.35 (indiferent daca aveti/ nu aveti, varsta peste 55 de ani), daca organismul dvs. este sensibil la anumite riscuri identificate de catre medicul specialist de medicina muncii, care in urma examinarii dvs. medicale, completeaza fisa de aptitudine a dvs. si mentioneaza INAPT pentru ..... sau APT CONDITIONAT pentru .... (precizeaza riscul respectiv identificat) si angajatorul in baza art.36 va ofera un loc de munca/ post de lucru corespunzator cu avizul medical.
Nu exista o asemenea prevedere. Singura referire la varsta se face in Hotararea nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor


ART. 8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.
(1^1) Prin supraveghere speciala se intelege examenul medical profilactic efectuat de catre medicul de medicina muncii, in vederea stabilirii aptitudinii in munca pentru lucratorii care se incadreaza in urmatoarele categorii: persoane cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani impliniti, persoane cu varsta de peste 60 de ani impliniti, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stangace, persoane cu vederea monoculara, persoane in evidenta cu boli cronice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in perioada urmatoare vom angaja o persoana cu disabilitati. ... justinsanero justinsanero Buna ziua, In perioada urmatoare vom angaja o persoana cu disabilitati. Va rog sa-mi spuneti ce documente SSM sunt necesare. Multumesc in avans, (vezi toată discuția)
Evaluări de riscuri grupuri sensibile la riscuri Monica Popescu Monica Popescu Bună ziua, Va rog să-mi spuneți dacă am evaluări de riscuri pentru fiecare funcție, aferente lucrătorilor fara dizabilități sau gravidute, pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, o salariata este insarcinata si doreste reducerea ... ionela11 ionela11 Buna ziua, O salariata este insarcinata si doreste reducerea programului de munca cu 1/4, nu a adus decat o adeverinta de la medicul curant prin care i se ... (vezi toată discuția)