avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere si concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere si concediul de odihna

Buna ziua!
Sa presupunem ca o firma cu profil de activitate in constructii concediaza unul din angajatii ei pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Presupunem, in consecinta, ca angajatul care urmeaza sa fie concediat beneficiaza de preavizul de 20 zile.
In fine, presupunem ca angajatul respectiv mai are dreptul la un numar important de zile de concediu (calculate proportional cu perioada lucrata pana la finele preavizului), inclusiv zile de concediu din anul anterior (la care are dreptul, dat fiind specificul activitatii firmei).
In eventualitatea in care respectivul salariat nu intentioneaza sa isi efectueze concediul restant in timpul preavizului, este obligata firma sa calculeze si sa i le adauge la ultimul salariu, sau il poate constrange legal sa si le efectueze, in caz contrar urmand ca sa-si piarda dreptul asupra acelor zile de CO neefectuate?
Va multumesc anticipat!

(indiciu: firma nu si-a reinnoit contractele colective de munca cu sindicatele, din cate am auzit)
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
Mircea1990, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 3 Aprilie 2014
Angajatorul nu poate obliga salariatul ca acesta sa efectueze concediul de odihna in perioada de preaviz, insa este obligata ca la incetarea CIM sa achite integral aceste drepturi salariale.
Dreptul la efectuarea CO in natura devine imposibil la incetarea c.i.m. In acest caz, CO neefectuat se va compensa in bani la incetarea c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare in bani a concediului neefectuat Roger25 Roger25 Buna seara, Ca angajat in firma actuala, avem dreptul fiecare la 24 zile CO / an. Pe anul ce a trecut, mi-am efectuat integral tot concediul. Luna aceasta, ... (vezi toată discuția)
Preaviz vs. concediu de odihna restant ??? ginokim7 ginokim7 Buna ziua, Va solicit ajutorul din nou si va multumesc anticipat !!! Problema: sunt in perioada de preaviz, conform C.I.M. pana la data de 1 Iunie, data ... (vezi toată discuția)
Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)