avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Compensare in bani a concediului neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Compensare in bani a concediului neefectuat

Buna seara,

Ca angajat in firma actuala, avem dreptul fiecare la 24 zile CO / an.
Pe anul ce a trecut, mi-am efectuat integral tot concediul. Luna aceasta, pe 27 ianuarie mi se incheie preavizul de 20 zile lucratoare, deci va fi ultima zi lucrata in firma. Intrebarile mele sunt:
1. Pentru cele 27 zile lucrate (ma rog, fara sambate/duminici), am dreptul la 2 zile co (prin rotunjire), sau la "2 fara ceva"?
2. Daca nu efectuez cele 2 zile de CO in luna ianuarie si raman cu ele, angajatorul e obligat sa mi le plateasca, sau ma poate obliga sa fac cerere de concediu si sa il efectuez? Daca vreau sa mi le plateasca, trebuie sa fac vreo cerere? Unde gasesc un model de cum trebuie redactata cererea?
3. E legal ca angajatorul sa includa zilele de CO neefectuat in preaviz, adica sa nu le plateasca? Situatie concreta: angajatul X mai are pe anul in curs inca 6 zile neefectuate, iar la demisie i se spune ca "le includem in preaviz" (inteleg de aici ca scurteaza preavizul, de la 20 zile la 14), adica ceva de genul "sa faci cerere pentru cele 6 zile". Poate fi obligat un angajat sa isi ia concediu in acest fel?

Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Roger25, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 3 Ianuarie 2015
Aveti dreptul la 2 zile lucratoare de CO , prin rotunjire.

Daca aceste zile nu le efectuati, atunci la incetarea c.i.m., angajatorul va trebui sa vi le compenseze in bani, potrivit art.146 alin.4 C.mun.

Concediul de odihna se poate suprapune cu durata termenului de preaviz. Prin urmare, o astfel de situatie este conforma cu legislatia in materie.
Durata concediului de odihna nici nu scurteaza preavizul si nici nu-l prelungeste.
freeelis a scris:

Durata concediului de odihna nici nu scurteaza preavizul si nici nu-l prelungeste.

Asta doar daca nu e luat fix in ultimele zile de preaviz. Sau te referi la altceva?
Adica daca eu imi iau cele 2 zile de CO in 26 si 27 ianuarie, practic preavizul meu e de "18 zile", e impropriu sa mai spunem 20, dat fiind ca ultimele 2 zile nu ma mai duc la munca deloc.
Dar la ce va referiti cand spuneti "Concediul de odihna se poate suprapune cu durata termenului de preaviz"?
Am si optiunea de a nu le efectua, ca nu vreau, caz in care nu mi se pare normal sa ma oblige sa mi-l iau.
Concediu se poate lua pe toata durata preavizului.

Daca va luati cele 2 zile de CO in 26 si 27 ianuarie, preavizul dvs are tot durata de 20 de zile, din care 2 zile ati fost in concediu.

Aveti si optiunea de a nu le solicita , situatie in care vi se vor compensa in bani la incetarea c.i.m.
Angajatorul nu are cum sa va oblige sa-l luati in perioada impusa de acesta.
Am inteles. Prefer compensarea lor in bani. Trebuie sa fac vreun model de cerere pentru asta? Sau angajatorul mi le compenseaza automat in bani (nu prea cred, dar..)
Nu este nevoie sa faceti o astfel de solicitare, legea il obliga pe angajator la incetarea c.i.m. sa compenseze in bani zilele de CO neefectuate de catre salariat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz danuttunad danuttunad Buna ziua, As vrea sa ma ajutati cu un raspuns si anume,daca am 7 zile de concediu de odihna neefectuate aferente anului 2010,iar in data de 14.12.2011 am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna si preaviz dreptaciul dreptaciul in ianuarie 2010 voi intra in concediu de odihna, pe care il voi lua integral pt tot anul , adica 27 zile lucratoare. in cazul conedierilor colective , ... (vezi toată discuția)
Preaviz nisico nisico Buna seara Intrebare: angajatorul are dreptul sa oblige un angajat sa-si efectueze, pe perioada preavizului, concediul de odihna ramas neefectuat pe anul in ... (vezi toată discuția)