avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza tehnica auto
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza tehnica auto

Accident rutier cu victime.
M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala.
A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu reflecta realitatea accidentului. Am formulat obiectii, dar expertul in cauza nu vrea sa le ia in considerare. Pot cere schimbarea expertului? Ce se intampla daca concluziile celor doi experti se contrazic?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:34, 23 August 2012
puteti formula in fata instantei de judecata obiectiuni la raportul de expertiza, de asemenea, puteti apela la serviciile unui alt expert care sa asiste la efectuarea expertizei (in conditiile in care se va reface expertiza), sau puteti depune o expertiza extrajudiciara, intocmita de un expert, care sa reflecte adevarul.
Din pacate inlocuirea expertului, sau refacerea expertizei judiciare ramane la latitudinea instantei de judecata, insa tot ce puteti face este sa veniti cu argumente in fata instantei care sa contrazica cele mentionate in cadrul raportului de expertiza existent.
toate acestea trebuie demarata pana la momentul cand se va pronunta instanta de judecata asupra obiectiunilor formulate de dumneavoastra.
multa bafta !
Refacerea expertizei nu se dispune avandu-se in vedere concluziile acesteia, ci in cazul in care au existat vicii de procedura, printre care cea mai frecventa este faptul ca una sau mai multe parti nu au luat la cunostinta de convocarea expertului in vederea culegerii datelor necesare efectuarii lucrarii.
Este bine ca ati formulat obiectii la care expertul este obligat sa raspunda. Probabil ca raspunsurile la obiectiunile formulate nu modifica concluziile expertizei. Probabil la acest aspect va referiti cand afirmati ca expertul nu a luat in considerare obiectiunile dvs.
Puteti solicita efectuarea unei noi expertize tehnice auto. Aceasta noua expertiza va fi efectuata de catre un alt expert. Pentru ca instanta sa va admita efectuarea unei noi expertize este necesar ca solicitarea dvs. sa fie temeinic argumentata. Va recomand sa apelati la serviciile unui expert judiciar auto. In cazul efectuarii unei noi expertize aveti dreptul sa desemnati un expert care sa participe alaturi de cel desemnat de instanta/organ de cercetare penala si sa isi expuna opinia (daca nu coincide cu cel al expertului desemnat de instanta/organ de cercetare penala) intr-un raport separat. Va sugerez ca in cazul in care desemnati si dvs. un expert la efectuarea expertizei acesta sa fie din alt judet intrucat este posibil ca in cadrul expertilor dintr-un judet sa se fi creat anumite afinitati.
Obiectiunile dvs. trebuie formulate in scris si depuse cu numar de inregistrare la dosarul cauzei. Este in avantajul dvs. daca anexati la nota cu obiectiuni si documente care sa va sustina cauza.
Astfel, expertul va fi obligat sa raspunda tot in scris, la obiectiunile formulate de dvs.
O expertiza tehnica extrajudiciara, in cazul dvs. nu va poate ajuta prea mult, de regula aceste expertize nu sunt avute in vedere de catre instanta de judecata, mai ales daca la dosar sunt depuse expertize tehnice judiciare.
Asteptati raspunsul expertului nominalizat de catre instanta la obiectiunile formulate in scris de catre dvs., inainte de a solicita o contraexpertiza.
Organul de ancheta decide in faza de urmarire penala si doar daca acesta trimite la expert se poate face ceva.
Deocamdata depueti in scris la dosar solicitarea dvs.
Din postarea initiala si din raspunsul dlui av. Popescu am inteles ca dosarul este la instanta de judecata.
In faza de urmarire penala, procurorul poate dispune o expertiza tehnica judiciara, chiar daca are PV de la politie, pentru ca in cazul ajungerii dosarului in instanta de judecata, dosarul sa nu fie intors la parchet pentru completare, in special daca ati depus nota scrisa la dosarul cauzei, cu observatiile dvs. si acestea nu au fost analizate in cadrul PV al politiei/ raportului de expertiza tehnica judiciara. Puteti cere contraexpertiza si in faza de cercetare penala.
Daca procurorul dispune NUP, puteti contesta decizia acestuia la primul procuror. Daca se mentine NUP, aveti dreptul sa introduceti actiune in instanta civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza auto andreya1202 andreya1202 buna ziua, referitor la reluarea expertizei auto, in cazul proceducerii unui accident, cat de mult poate schimba situatia? Mentionez ca sa facut expertiza ... (vezi toată discuția)