avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta de vechime

buna ziua,
as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate.
intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ce sporuri se trec?
daca din adeverinta reiese ca omul a lucrat o anumita perioada de timp, intr-o firma sau alta, mai trebuie specificat sporul de vechime? acesta a contat cat angajatul a lucrat pt un procent in plus la salariu dar din adeverinta reiese cati ani a lucrat omul in total, nu-i asa? se ia in calcul la calcularea pensiei sporul de vechime? in ce fel?
va rog mult, am de intocmit cateva astfel de adeverinte si nu mi-as dori sa-i vitregesc pe bietii oameni de drepturile pe care le au.
specific ca sunt fosti angajati inca din anii 1970-1980-1990.....
va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:01, 5 Aprilie 2014
sporurile acordate inainte de 01.04.1992 se iau in calcul la pensie?
cf. caror HG-uri s-a acordat por de vechime inainte de 92 sau dupa 92?
daca sporul de fidelitate s-a acordat sporadic, nu in fiecare luna lucrata de salariat, acest spor trebuie mentionat in adeverinta pt a fi luat in calcul la pensie?
fiecare unitate acorda spor cf. unei decizii interne sau toata lumea se obliga sa respecte o hotarare legala aparuta in Monitorul Oficial?
am citit si primit atatea sfaturi, incat nici nu mai stiu ce intrebari sa pun.
am un salariat angajat in 1978 ca sudor si care a lucrat pana in 1995. are grupa II de munca, nu stiu cf. carei hotarari, spor de vechime, spor de fidelitate in anumite luni si uneori a prestat si munca de noapte.
sunt in ceata totala...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.57/1974 - Legea retribuirii dupa cantitatea şi calitatea muncii
[ link extern ]

Art. 66. - (1) Personalul din toate sectoarele de activitate beneficiază, în raport cu vechimea neîntreruptă în aceeaşi unitate, de un spor la retribuţie, după cum urmează:
--------------------------------------------------------
Tranşe de vechime neîntreruptă Cotele din retribuţia
tarifară
--------------------------------------------------------
între 5-10 ani 3%
de la 10-15 ani 5%
de la 15-20 ani 7%
peste 20 ani 10%
--------------------------------------------------------

Abrogată de Legea nr.120/2000 privind declararea ca abrogate a unor acte normative
multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
sporurile acordate inainte de 01.04.1992 se iau in calcul la pensie?


Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
ART. 165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:
a) salariile brute, până la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.


HG nr. 257/2011:

ART. 127
(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevãzute în anexa nr. 15.

Anexa 15
SPORURILE, INDEMNIZAŢIILE ªI MAJORÃRILE DE RETRIBUŢII TARIFARE
care, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001,
au fãcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se
utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual

I. Sporul de vechime în muncã:
1. Pentru perioada anterioarã datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncã se calculeazã automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, în consecinţã, nu este necesarã dovedirea acestuia prin adeverinţe.
2. Pentru perioada de dupã 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncã sau dovedit cu adeverinţe.
II. Sporuri, indemnizaţii şi majorãri ale retribuţiei tarifare prevãzute în Legea retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, republicatã*) în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 59-60 din 23 iulie 1980:
1. sporul pentru munca în condiţii deosebite, acordat conform art. 68 alin. (1), stabilit anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
2. majorarea retribuţiei tarifare cu pânã la 10% pentru condiţii grele de muncã, conform prevederilor art. 68 alin. (2), stabilitã anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
3. sporul de şantier acordat personalului nelocalnic, conform prevederilor art. 69, stabilit anual prin Planul naţional unic de dezvoltare economico-socialã;
4. indemnizaţia de pânã la 10% acordatã şefului de echipã sau de brigadã care conduce formaţia de lucru, prevãzutã la art. 70 şi în anexa nr. IV......
III. Alte sporuri:.....
IV. Alte sporuri acordate de cãtre ministerele de resort, conform prevederilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidenţiate împreunã cu salariile aferente în statele de platã şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurãri sociale.
V. Sporuri cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementãri din legislaţia de asigurãri sociale:
● sporul de vechime în muncã (a se vedea pct. I);
● sporul pentru lucru în subteran, precum şi pentru lucru pe platformele marine de foraj şi extracţie;
● indemnizaţia de zbor;
● sporul pentru condiţii grele de muncã;
● sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
● sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
● alte sporuri cu caracter permanent prevãzute de legislaţia specificã fiecãrui domeniu de activitate sau prevãzute în contractele colective şi individuale de muncã.
Menţiune: Aceste sporuri se utilizeazã la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare, cât şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrãrii în vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992.
....


daca sporul de fidelitate s-a acordat sporadic, nu in fiecare luna lucrata de salariat, acest spor trebuie mentionat in adeverinta pt a fi luat in calcul la pensie?


Pe vremea respectiva se numea spor pentru vechime neintrerupta in unitate si este de fapt ceea ce numim acum spor de vechime. Nu trebuie scris in adeverinta (Anexa 15, pct.I, 1.)

fiecare unitate acorda spor cf. unei decizii interne sau toata lumea se obliga sa respecte o hotarare legala aparuta in Monitorul Oficial?


Se respectau prevederile legale din acei ani (decrete, legi, HCM), nu se acordau sporuri ca acum, prin CCM sau regulament intern.

am un salariat angajat in 1978 ca sudor si care a lucrat pana in 1995. are grupa II de munca, nu stiu cf. carei hotarari, spor de vechime, spor de fidelitate in anumite luni si uneori a prestat si munca de noapte.

Pentru acest salariat puteti elibera adeverinta cu sporul de vechime primit dupa 01.04.1992, cu procente pe perioade, deoarece acesta s-a acordat in baza CCM de atunci.
Daca a avut si spor de fidelitate, il treceti si pe acesta, la fel ca sporul de vechime.
Pentru sporul de noapte, aveti modelul si instructiunile de completare in Anexa 16 la HG nr. 257/2011.

Pentru grupa de munca: aveti modelul adeverintei in Anexa 14 (cu precizari pentru completare).

HG nr. 257/2011:
ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc din suflet! sper sa ma descurc ca mi-e foarte mila de acesti fosti angajati care au depus cereri inca din 2010, 2011 pt eliberaea adeverintelor. ceva, undeva, scartie...au fost numite si alte persoane sa intocmeasca adeverintele si daca au fost condusi in arhiva si lasati acolo sa se descurce...cum au procedat cu mine...nu mi s-a dat nicio explicatie! un inspector resurse umane imi spune s-o las balta pt ca trebuie sa existe si niste procese verbale care s-au incheiat la nivel de unitate si in care trebuie sa se regaseasca deciziile luate cu privire la sporurile si grupele de munca pe sectii. e vorba de o intreprindere care se ocupa de confectii metalice, cu turnatorie, cazangerie, strungarie, montaj, debitare, etc.
ma intreb de ce nu a rezolvat nimeni pana acum cererile oamenilor, vreme de 4 ani.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Lungu Constantin Lungu Constantin Pentru perioada inainte de 01.04.2001 orele festive platite 100% vor intra la calculul indemnizatiei pentru pensie ? Va trebui sa prezint adeverinta in acest ... (vezi toată discuția)
Adeverinta zile festive dali_c dali_c Buna ziua, Se pot elibera adeverinte pentru cei care au lucrat in zile festive pentru pensie? (vezi toată discuția)
Data pensionarii pt limita de varsta Pusika17 Pusika17 Buna ziua, As vrea sa aflu : data pensionarii pt. limita de varsta fiind nascuta la 17.08.1955 , daca sporul de acord global si bonusurile anuale/lunare se ... (vezi toată discuția)